Ingredientele pentru 4 persoane:
1.Incing bine paellero.
2º adaug ulei de masline cat sa ii acopere fundul)
3º cand uleiul e incins adaug catei de usturoi , 4-5 bucati," nedezbracati" de coaja).
4º adaug carnea:eu folosesc 4 aripi de pui ( le tai in 2) , 8 bucatele de costita de porc si iepurelui ii tai ambele picioare in bucatele mici.
5º cand carnea e bine prajita in ulei, o scot pe un platou, impreuna cu usturoiul .
6º in uleiul ramas ( eventual mai adaug un pic), prajesc ( cu grija, ca se arde repede)- un ardei gras, rosu, taiat in cubulete- nici prea mari, nici prea mici.cand ardeiul e un pic calit, pun doua rosii decojite , fie taiate in cubulete, fie razuite.
Le las sa se caleasca impreuna , vreo 5 minute, apoi adaug carnea pe care am prajit-o si o acopar cu apa,las sa fiarba carnea pana cand se reduce apa si ajunge din nou la ulei, apoi adaug orezul.
7º Orezul pe care il folosesc eu e cu bobul rotund. Pun 4 pahare de orez ( il masor cu un pahar gol de iaurt de 125 gr.)las orezul sa se caleasca un pic- asa ii ramane bobul inchis, nu se deface ca la pilaf)
8º. adaug apa- pt ca e destula carne care sa dea savoare mancarii. Pun 12 pahare de apa, de data asta masurate, pt ca prea multa apa desface orezul si prea putina il lasa crud.Cand da in clocot, grame ii pun putin colorant alimentar, ala care ii da culoarea galbena bobului.
9º. adaug o mana de pastai de fasole verde ( congelata, nu in conserva)- se foloseste pastaia lata; adaug boabe de fasole verde, crude sau congelate, si daca n-am... nu-i nimic). Se pot pune si boabe de mazare proaspete sau congelate.Pun si o lamaie mica taiata in 4.Amestec toate ingredientele, las paellero la foc mare 10 minute si la foc mic alte 10 minute,FARA SA MAI AMESTEC CU LINGURA IN PAELLA.
10º. in timpul fierberii, misc paellero de torti, ca sa evit lipirea excesiva a oprezului de fundul tavii.Orezul lipit e delicios daca e crocant(nu ars)Daca se arde orezul, pun tigaia pe o carpa umeda si o las asa, vreo 5 minute. Daca in schimb capata gust de afumat....,deschid geamul si nu spun nimanui ca am vrut sa fac paella)Ca orezul sa fie crocant si pe deasupra, se pune dupa fiert 5 minute la grill, asta in cazul in care s-a pus apa in exces. Daca apa nu e suficienta, dupa fiert se acopera paella cu coli de ziar si se lasa 5 minute , ca sa se umfle bobul.Paella e greu sa iasa " din prima", insa...cu perseverenta se fac paellas bune.Pentru decor , 6 fasii de ardei si o lamaie "decupata" in mijloc.