Pastrama de porc

duminică, 18 decembrie 2011

Ingrediente:
-20 muschiuleti de porc 
-1-1,5 capatana usturoi
-5 linguri sare
-2-2.5 l apa

Preparare:

Se prepara o saramura din apa ,sare si usturoi pisat.
Saramura nu trebuie sa fie foarte sarata.
Se foloseste sare de sac.
Se aseaza intr-un vas cele  bucatile unse deja cu usturoi si sare.
Se adauga saramura peste bucati ,se pune o greutate peste ele sa nu se ridice si se mai intorc de pe o parte pe alta din cand in cand.
 Se lasa 48 ore la macerat.Se scot si se lasa sa se scurga pana a doua zi.
Dupa ce s-au scurs se pot da la fum.
Cantitatile nu sunt batute in cuie.
Pastrama se poate servi cruda sau prajita.

Sarmale cu soia si ciuperci

Ingrediente:

-150 gr soia granule
-5-6 linguri orez
-2 cepe mari,1 morcov
-300 gr ciuperci proaspete(eu am folosit un borcan de zacusca de ciuperci)
-sare,piper,cimbru,foaie dafin
-pasta rosii/bulion/tocana legume
-varza acra

Preparare:

Se calesc legumele .Se adauga ciupercile,se lasa sa se inmoaie .
Se fierbe soia cu orezul in apa cu un praf de sare atat cat sa le acopere.Se lasa sa scada apa de tot.
Se adauga peste amestecul de soia legumele deja calite.
Se amesteca ,se pun condimentele si se incarca foile de varza.
Se pun intr-o cratita,se acopera cu apa si cu pasta de rosii si se pun la fiert.

Musaka

miercuri, 30 noiembrie 2011



Ingrediente:

-1,250 kg de vinete
-750 gr carne tocată
-2 cepe tocate
-450 gr roşii coapte
-patrunjel, fin tocat
-1/4 cana rasa branza (opţional)
-ulei
-Sare
-Piper
-sos Bechamel

Mod de preparare:

Într-o cratiţă se pune uleiul, se adaugă ceapa şi se pune la foc mic.
Apoi se adaugă carne tocată şi se amestecă până se omogenizeaza. Adauga rosiile si niste apa si lasati sa fiarba.
Se spală vinetele şi ştergeţi bine.
Se taie în felii nu prea subtiri si se prajesc(se pun în strecurătoare pentru a elimina excesul de ulei).
 Apoi se pune sare şi piper şi se toarnă jumătate din cantitate într-o tigaie.
 Se toarna peste carne (şi brânză), şi restul de vinete.
În cele din urmă adaugă sos.
Coaceţi 40 de minute în cuptor moderat.

Sos Bechamel

Ingrediente:

-1 cană făină
-4 cană de lapte
-1 ceasca supa legume scurtarea sau unt
-1 cană rasă cascaval ras
-2 oua
-Sare
-Piper
-Nucşoară

Se încălzeşte laptele (fără fierbere)
Aşezaţi grăsimea ( untul), în tigaie la foc mic,se ia de pe foc, se adauga faina. 
Se va amesteca pana se ingroase.
Se toarnă laptele (incalzit) şi se amestecă pana se omogenizeaza.
Se da un clocot la foc mic.
Se lasa sa se raceasca putin.
Se adaugă ouăle şi se amestecă împreună cu celelalte.

Sosul ar trebui să fie suficient de lichid pentru a-l putea turna cuptor.
 Dacă vom vedea că acesta devine prea gros adăugam mai mult lapte.

Tortilla

duminică, 27 noiembrie 2011



Ingrediente:

-2 cani de faina
-3 linguri untura sau unt
-1/ 2 linguriţă de sare
-un varf lingurita praf de copt(sau deloc)
-1 cană cu apă caldă

Preparare:

Se amesteca faina, praful de copt, sarea si untul pana cand se omogenizeaza.
Se adauga incet apa pana cand se formeaza un aluat destul de moale.
 Se framanta 5 min.
 Se portioneaza in 10 portii pt tortillas mici si 6 pt tortillas mari. 
Se intinde de cca 1 deget grosime.
Se pun intr-o tigaie incalzita fara ulei.
Se poate servi umpluta cu diverse combinatii.
A se vedea la preparate mexicane.

Blat de ciocolata

Ingrediente:

-250 gr ciocolata neagra , topita la bain marie si semiracita,
-250 gr unt,
-200 gr zahar ( eu am pus 180 gr)
-4 oua mari ,
-70 gr faina.

Preparare:

Untul cu zaharul se mixeaza 4 minute; se adauga pe rand cele 4 oua amestecandu-se dupa fiecare,apoi se pune faina si ciocolata topita si semiracita.
Se toarna in forma tapetata si se da cca 30-40 minute, in cuptorul preincalzit, la 140-150 grade.
Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Trufe


Ingrediente:

-400 gr ciocolata neagra,
-100 gr unt,
-o cescuta cafea gata preparata,
-1 galbenus ou

Prepararea:

Se pune ciocolata cu untul la topit si cu cafeaua.
Cand se omogenizeaza compozitia,se ia de pe foc si se adauga un galbenus.
Se amesteca si se lasa la racit atat cat sa poata fi modelate.Se fac bilute din ele si se dau prin cacao.

Tort de ciocolata

Ingrediente blat:

-250 gr unt
-200 gr zahar
- 250 gr ciocolata neagra
-6 oua
-4 linguri rase faina
-2 linguri amidon

Preparare:

Sepune pe bain- marie ciocolata cu untul pana se topesc.
Se lasa sa se raceasca si se adauga 6 galbenusuri,se pune faina si amidonul.
Se bat spuma albusurile si se adauga peste restul compozitiei amestecandu-se de jos in sus pana la omogenizare.
Se tapeteaza o tava mai micuta si se baga la cuptorul incalzit in prealabil la foc mediu.
Se scoate din cuptor dupa cca 30-35 minute.
Se orneaza cu frisca,ciocolata topita sau cu ce doreste fiecare.

Akki Roti




Ingrediente: 

-2 cani făină de orez
- 1 / 2 cana ceapa tocata
- ardei iuti verzi tocati(dupa gustul fiecaruia)
-½ ceasca nucă de cocos rasa proaspat
- 2 linguri frunze tocate coriandru (kothumbari soppu)
-1 lingurita seminte de chimion (jeera)
-½ lingurita curcumă pulbere(se poate inlocui cu ghimbir/sofran)
- 1 lingurita boia iute(opţional)
- ulei pentru prăjire
- Sare dupa gust
-1 canuta apa

Preparare:

Se amestecă toate ingredientele cu putin ulei în apă fierbinte cu o spatula. 
Se framinta bine pentru a face aluat moale.
Se lasa sa se raceasca sa le putem modela cu mana.
Se pune ulei pe masa de luru si se fac bile cat o lamaie.
Se intinde una cate una cam de marimea unei farfurii mari(cat tigaia in care le prajiti) .
Se încălzeşte o tigaie si se unge cu ulei.
Prajiti bine pe ambele părţi până la maro auriu. 
Se repetă acelaşi lucru cu aluatul rămas.
Ragi Rotti poate fi făcută cu aceeaşi procedură prin înlocuirea făină de orez cu făină de ragi.
Legume integrate cum ar fi morcovi si varza pot fi, de asemenea, adăugate în aluat.

Spicy Peanut Chicken Stir-Fry

sâmbătă, 26 noiembrie 2011











Reteta se bazează pe vasul chinezesc clasic, Kung Pao de pui.Folosim dovlecelul şi ardeii aici, dar aproape orice legume va lucra în această reţetă.

Ingrediente:

- 1 piept pui taiat cubulete
- 2 linguri de vin alb,
- 2 linguri sos de soia,
- 2 lingura zahar brun,
- 1 / 2 cana supa de pui
- 2 lingurite ketchup
- 1 lingura ulei de susan
- 1 lingură pastă de chili asiatice (sambal)
- 1 lingura otet alb
- 2 linguri de oţet de orez
- 4 cepe verzi, tocate, separate frunzele de partea alba
- 3 catei de usturoi tocat
- 1 lingura de ulei vegetal(masline,floarea soarelui)
- 2 cani de dovlecel tocat
-1 cană de ardei roşu tocat
- 1/ 2 cana jumatati arahide sarate si prăjite,
- 1 lingura amidon de porumb, dizolvat în 2 linguri apă
- 4 căni orez alb fiert

Pregătirea:

Se pune 1 lingura de vin, 1 lingura de sos de soia, si 1 lingura de zahar brun pentru un bol.
 Adaugati carnea de pui şi se amestecă bine. 
Acoperiti si bagati la frigider pentru aproximativ 30 de minute.

Într-un alt castron mic combinati supa de pui, ketchup, ulei de susan, pastă de chili, oţeturile,partea alba a cepei si usturoiul.

Se incalzeste tigaia la foc mare.
 Adaugati uleiul vegetal şi atunci când începe să "sfaraie", se adauga bucatile de pui. 
Se amestecă pentru aproximativ 4 minute.
 Adauga dovlecelul si ardei gras rosu. 
Se amestecă până când legumele încep doar sa luceasca . 
Adăugaţi amestecul de sos si se tine timp de 3 minutepe foc, sau până când carnea de pui şi legumele sunt fierte.

Se pune amidonul de porumb, care va îngroşa sosul de repede. Opriţi focul, şi se adaugă alunele şi restul de ceapa verde. 
Se mai adauga sos de chili după cum este necesar.
 Serviti fierbinte peste orez.

Varza murata

Se aleg verze indesate si cu frunza subtire, culese tarziu, la sfarsitul lui octombrie .
Se depoziteaza verzele inca 1 saptamana, acoperite sa nu le vada soarele, intr-un loc racoros.
Se curata verzele: se indeparteaza frunzele exterioare verzi sau vestejite, se curata cotorul si se taie frunzele care sunt atacate de purici.
Se indeasa verzele in butoi, cat mai compact cu cotorul in sus.
In butoi se mai pune hrean, marar uscat, porumb, o gutuie taiata in sferturi si facultativ 1 sfecla rosie(da o culoare extraordinara apei care va deveni zeama). 
Deasupra verzelor se pun cateva scandurele, marar uscat, crengute de visin(facultativ), care sa tina verzele sub saramura.

Se pregateste saramura: la 1 l de apa se pun 40g de sare; se dizolva sarea, la nevoie putem incalzi usor oala cu saramura, pe foc.
Peste cca o saptamana incepe sa se vanture varza.
Odata dat la rece, butoiul cu varza murata nu necesita atentie deosebita decat pentru indepartarea stratului de floare care apare la suprafata. 
Daca temperatura este prea ridicata, sau cand moarea (zeama de varza murata) devine vascoasa, este necesar sa vanturam varza.
Anul acesta(2011)am pus la indemnul unei prietene Vinobran(se gaseste in targuri/ magazine)sau conservant.
Nu mai iese absolut nimic deasupra.

Mango Kulfi-inghetata indiana



















Mango Kulfi - Aromatizata cu pulpa de mango şi şofranul care îi conferă o minunata culoarea lamaie- portocalie, acest desert este gata in cel mai scurt timp, şi arată elegant pentru oaspetii tai.Serveste-l pe pop-stick-uri sau il poti servi simplu ca inghetata. Acoperiti cu fistic tocat daca doriti.

Ingrediente

-3 cani mari smântână de frisca
-1 cana lapte integral
-1 cană pastă de mango(sau mango pasat)
-un varf de cutit de sofran - dizolvat in 2 linguri de lapte cald
-3 / 4 cana de zahar (daca este necesar,daca pulpa nu este suficient de dulce)
-vârf de cuţit de sare

Preparare:

Se pune smantana si laptele la fiert într-o cratiţă mare mare la foc mare, amestecand ocazional. 
Reduceti focul la mic si gatiti la foc mic, amestecand frecvent, pentru aproximativ 1 oră, până când amestecul este redus cu aproximativ o treime si este îngroşat.

Se adauga mango, zahărul şi sarea deja amestecate peste crema.
 Se amesteca continuu pe foc mic, până când zahărul se dizolvă, nu se fierbe.
Se adauga şofranul dizolvat şi se amestecă.

Se ia de pe foc si se lasa la racit.
Împărţiţi kulfi in 4 portii,chiar in pahare plastic de unica folosinta.
Acoperiti bine cu folie şi se da la inghetat timp de cel puţin 8 ore, până la intarire .
Se decoreaza cu fistic tocat, dacă doriţi.
Kulfi Mango delicios este gata să uimeasca invitatii dumneavoastra!

Cartofi trasi la tigaie

joi, 27 octombrie 2011

Compozitie:

 -2 cartofi mari
(pt 2 persoane)-100 gr branza nu foarte sarata
-2 carnati prajiti sau salam prajit/carne de la garnita
-4 oua
Toate cantitatile la ingrediente sunt la alegerea bucatarului.
Se dau cartofii pe razatoare ,se pun la prajit.
Dupa ce se prajesc cartofii ,daca e prea multa grasime ,se varsa din ea si se adauga carnatii/salamul/carnea.
La sfarsit se adauga ouale batute cu branza rasa.
Se serveste calda.

Rafaello

vineri, 29 aprilie 2011

















Compozitie:

-100 ml apa
-250 gr unt
-200 gr zahar pudra
-1 plic zahar vanilat
-250 gr lapte praf
-100 gr nuca cocos
-alune de padure nesarate(sau sarate si le spalati)

Se amesteca zaharul cu laptele praf.
Se pune pe foc apa,untul ,si restul ingredientelor.
Se amesteca pana se ingroase.
Se lasa in frigider pana la racirea completa.

Se fac guguloaie din crema si se pune in mijloc o aluna.
Se da prin nuca de cocos.

Alcazar























Compozitie:

Blat:
-10 albusuri
-8 linguri zahar
-250-300 gr nuci ( prajite)
-3 linguri faina

Se bat albusurile spuma ,se adauga zaharul,nucile si faina in ploaie.Se coace.

Crema:

-50 gr cacao(depinde de cacao...crema trebuie sa iasa inchisa la culoare)
-10 galbenusuri
-1 cana lapte
-350 gr zahar
-250 gr unt(margarina)

Se fierb galbenusurile cu zaharul si laptele,se amesteca continuu.
Se ia de pe foc.
Se adauga cacaoa si untul.
Se pune crema racita pe blat.

Choix a la creme

















 Compozitie:

Cojile:

-250 ml apa
-150 gr faina
-70 ml ulei
-5 oua
-1 praf sare

Se fierbe apa cu uleiul si sarea.
Cand clocoteste se adauga faina in ploaie si se amsteca bine sa nu se faca cocoloase.
Se lasa sa se raceasca.Se adauga ouale unul cate unul.
Cu o lingura se formeaza pe o tava netapetata "guguloaie".
Se baga in cuptor la foc iute la inceput pana cresc ,apoi se da foc mai mic sa se coaca interiorul.
Se lasa sa se raceasca si apoi se taie varful ca o palarioara.

Crema 1:

Se poate folosi budinca de vanilie din comert si o preparati dupa instructiunile scrise pe plic sau se poate prepara o crema de vanilie formata din:
-1/2 l lapte
-zahar dupa gust
-1-2 linguri amidon sau faina
-coaja lamaie
-esenta vanilie
Se amesteca zaharul si amidonul ,se adauga laptele peste si se pune la fiert pana se ingroase.
Se adauga coaja de lamaie si vanilia.

Crema 2:

-frisca gata preparata(eu folosesc frisca animala)

Se umplu cojile cu crema vanilie,se adauga un strat de frisca ,se pune capacelul care se pudreaza cu zahar pudra.

Indiene

Compozitie:

Blat:

-5 oua
-125 gr faina
-100 gr zahar
-1 plic zahar vanilat

Se bat spuma albusele,se freaca galbenusurile cu zaharul si vanilia.
Se amesteca cele 2 compozitii.
Se pune faina in ploaie.
Se pun in forme.
Se coc.

Sirop:
-1 cana apa
-1 cana zahar
-1 esenta vanilie

Se face siropul,se raceste ,se insiropeaza "cojile" de la indiene.

Glazura:

-ciocolata de menaj(cacao+zahar)
-putin lapte
-o bucatica unt

Se pun pe foc si se lasa sa se amestece.
Se raceste si se pun pe capacele indienelor dupa insiropare.

Crema:

-frisca animala batuta cu putin zahar pudra

Preparare:

Se insiropeaza cojile....pe prima coaja se adauga frisca cu o punga sau cu un aparat special ,se pune capacul si ciocolata.
E prima experienta .
Le-am pus in tava cu lingura.

Dieta Dukan

luni, 7 martie 2011

Dieta Dukan a fost initiata de medicul francez Pierre Dukan. Potrivit acestuia, secretul acestei diete consta in consumul exclusiv de proteine intr-una din zilele saptamanii, de preferat Joi.
 Dieta Dukan a ajutat foarte multi francezi sa isi controleze greutatea corporala, iar autorul acesteia face inconjurul lumii pentru a oferi sfaturi nutritionale unor vedete precum, Jennifer Lopez sau Giselle Bundchen.

Aceasta dieta garanteaza o pierdere rapida in greutate, aproximativ 6 kg pe luna, desi adeptii ei pot consuma aproape orice, cu exceptia unei singure zi pe saptamana cand trebuie sa consume numai proteine.

Dieta Dukan este considerata noua dieta Atkins, si inca se fac studii pentru a se stabili daca acest program alimentar revolutioneaza stiinta nutritionala.

Dieta Dukan este formata din patru etape; in primele 2 faze se urmareste scaderea semnificativa in greutate, iar in ultimele 2 faze mentinerea greutatii corporale.

Faza 1

Faza de atac, numita si etapa proteinelor pure (de origine animala), dureaza intre 3 si 10 zile, in functie de numarul de kilograme de care doriti sa scapati. 
Aceasta faza este decisiva, cu rezultate vizibile, fiind recomandat consumul exclusiv de proteine - carne de pasare, peste, fructe de mare, oua, produse lactate degresate.

Dezavantaje:
- respiratie urat mirositoare si xerostomia (gura uscata) - aceste afectiuni pot fi ameliorate prin consumul unei cantitati ridicate de apa.
- constipatie - este combatuta prin consumul fulgilor de ovaz.

Alimentele care nu se regasesc in lista urmatoare sunt interzise:
1. Carne slaba de iepure, vita sau manzat (nu porc sau miel). 
Se prepara la gratar sau prin fierbere si nu se adauga unt sau alte grasimi.
2. Carne de pui si curcan (nu gasca sau rata). 
Nu se consuma pielea si nici aripile, deoarece au o cantitate ridicata de grasime.
3. Sunca slaba, neafumata.
4. Ficat de vita, manzat sau pui.
5. Fructe de mare.
6. Peste alb sau gras, proaspat, congelat, uscat, afumat sau conservat (dar nu in ulei sau alte sosuri care pot contine grasimi), inclusiv crochete de peste.
7. Maxim 2 oua pe zi. Pacientii cu hipercolesterolemie pot consuma cel mult 4 galbenusuri pe saptamana, iar pentru albus nu exista resctrictii.
8. Produse lactate degresate: iaurt, branza, lapte batut, etc. Iaurturile simple si cele cu arome naturale sunt permise fara restrictii; nu acelasi lucru se intampla si in cazul iauturilor cu fructe, care pot fi consumate ocazional.
9. Indulcitorii, condimentele, otetul, castraveciorii, usturoiul, ceapa, sucul de lamaie (peste alimente, nu pentru baut), mustar si sare (cu moderatie), ketchup fara zahar (in cantitati moderate), guma de mestecat fara zahar (miscarile ritmice si sacadate instaleaza calmul in perioadele tensionate).

Reguli suplimentare:
- beti 1.5 l apa zilnic (plata sau carbogazoasa) in special la ora mesei, deoarece instaleaza senzatia de satietate.
 Ceaiul, cafeua sau bauturile dietetice pot fi consumate daca nu detin mai mult de o calorie per pahar.
- consumati 1-2 linguri cu cereale de ovaz zilnic (in iaurt sau in compozitia unei clatite).
- mergeti pe jos timp de 20 minute, zilnic.
- evitati grasimile, untul si uleiul.


Cea de-a doua faza, a proteinelor si legumelor, presupune consumul alimentelor indicate in Faza 1 (proteine pure) plus legume fara amidon (proteine vegetale). 
Secretul pierderii in greutate consta in alternarea consumului de proteine pure cu legumele fara amidon.

• Daca o persoana doreste sa piarda mai putin de 10 kg trebuie sa consume 3 zile proteine pure (alimente faza 1), urmate de 5 zile de proteine vegetale + proteine pure. 
Dietele alimentare se alterneaza pana cand se ajunge la greutatea dorita!

• Daca o persoana doreste sa piarda mai mult de 10 kg trebuie sa consume 5 zile proteine pure, urmate de 5 zile de proteine vegetale + proteine pure. 
Dietele alimentare se alterneaza pana cand se ajunge la greutatea dorita!

Legume permise - anghinare, sparanghel, vinete, broccoli, varza, conopida, gulie, fasole, telina, dovlecei, castraveti, fenicul, praz, ciuperci, ceapa, ardei, dovleac, ridichi, salata, macris, soia, spanac, rosii. 
Acestea pot fi consumate in stare cruda, la aburi, fierte sau coapte.

Alimente cu un continut ridicat de amidon - orez, porumb, mazare, fasole, linte, avocado.

Reguli suplimentare:
- cresteti aportul de cereale de ovaz la 2-3 linguri pe zi.
- mergeti pe jos 30 minute, zilnic.
- beti cel putin 1.5 l de apa, zilnic.

Faza de consolidare
Treceti la aceasta faza imediat ce ati obtinut masa corporala dorita. Scopul acestei faze este de a preveni cresterea in greutate si mentinerea greutatii corporale obtinuta in fazele anterioare.

Recomandari alimentare:
- respectati regimul alimentar al fazei precedente, la care adaugati o portie de fructe si 2 felii de paine (acestea pot fi consumate zilnic).
- suplimentati portiile de carbohidrati pe saptamana adaugand in dieta: paste, cartofi, mazare sau orez. 
Acestea vor fi introduse in dieta treptat, consumandu-se cantitati mici de proximativ 20 g zilnic.
- Joi - ziua in care consumati numai proteine pure.

Regula pentru a calcula perioada de timp a acestei faza - la 1 kg pierdut trebuie sa urmati 10 zile de consolidare!

Faza de stabilizare
Aceasta faza stabileste practic regimul alimentar pe care il veti urma tot restul vietii. 
Veti putea reveni la obiceiurile alimentare anterioare si veti putea consuma alimentele preferate, insa nu faceti excese si nici nu consumati cantitati ridicate de grasimi.

Regula de baza a acestei faze dar si a dietei Dukan - Joi consumati numai proteine
Related Posts with Thumbnails

Retete culinare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino