Se aleg verze indesate si cu frunza subtire, culese tarziu, la sfarsitul lui octombrie .
Se depoziteaza verzele inca 1 saptamana, acoperite sa nu le vada soarele, intr-un loc racoros.
Se curata verzele: se indeparteaza frunzele exterioare verzi sau vestejite, se curata cotorul si se taie frunzele care sunt atacate de purici.
Se indeasa verzele in butoi, cat mai compact cu cotorul in sus.
In butoi se mai pune hrean, marar uscat, porumb, o gutuie taiata in sferturi si facultativ 1 sfecla rosie(da o culoare extraordinara apei care va deveni zeama).
Deasupra verzelor se pun cateva scandurele, marar uscat, crengute de visin(facultativ), care sa tina verzele sub saramura.
Se pregateste saramura: la 1 l de apa se pun 40g de sare; se dizolva sarea, la nevoie putem incalzi usor oala cu saramura, pe foc.
Peste cca o saptamana incepe sa se vanture varza.
Odata dat la rece, butoiul cu varza murata nu necesita atentie deosebita decat pentru indepartarea stratului de floare care apare la suprafata.
Daca temperatura este prea ridicata, sau cand moarea (zeama de varza murata) devine vascoasa, este necesar sa vanturam varza.
Anul acesta(2011)am pus la indemnul unei prietene Vinobran(se gaseste in targuri/ magazine)sau conservant.
Nu mai iese absolut nimic deasupra.
Clătite americane cu dovleac
-
După cum v-ați dat deja seama familia mea e mare fan dovleac, dar numai în
varianta dulce. Așa că vă așteaptă încă o rețetă delicioasă cu acest
ingredient...
Acum 5 ani
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu