Prajitura cu nuca,ness si foi lica

luni, 30 noiembrie 2009

Ingrediente:
10 oua
200 gr nuca macinata
200 gr nuca cocos
600 gr zahar
1 pachet unt
4 lingurtie ness
2 foi lica

Mod de preparare:

Se bat 5 albusuri cu 200 gr zahar si se amesteca cu nuca.
Aceasta compozitie se aseaza pe o foaie lica pe care o punem deasupra unei tavi si o bagam la cuptorul preincalzit cca 15-20 minute la foc potrivit.
Se bat alte 5 albusuri cu 200 gr zahar si nuca de cocos si se procedeaza cum am procedat cu cealalata.
Toate galbenusurile se amesteca cu 200 gr zahar si se pune la fiert cu putina faina dizolvata in lapte pana se intareste .
Se da la rece.
Se adauga nessul si untul cand e aproape rece(calduta).

Aranjament:

-foaie lica+blat+crema+blat+foaie lica

Tort inghetata













Ingrediente:

Strat 1:

-3 oua
-5 linguri frisca
-3 linguri zahar
-1 lingura cacao
-esenta rom

Se bat albusurile cu zaharul.
Se amesteca frisca cu cacao si cu rom. 
Apoi le amestecam .
Se foloseste un vas care suporta temperatura congelatorului .

Strat 2:

-3 oua
-5 linguri frisca
-3 linguri zahar
-esenta vanilie
-piure banane(facultativ)
-sirop de fructe(capsuni)
-bucati de ciocolata
Se procedeaza la fel ca la primul blat.
Restul ingredientelor se amesteca in compozitie.
Se adauga peste primul strat din congelator .

Strat 3:

-3 oua
-5 linguri frisca
-3 linguri zahar
-1 lingura ness
Se procedeaza ca la celelalte straturi .
Se adauga peste cele 2 straturi si se introduce in congelator .
Cand se intareste suficient se rastoarna pe un platou si se taie felii. Se pastreaza in congelator acoperit cu folie de aluminiu ca sa nu ia miros.

Eclere 2













 Ingrediente:

250 ml apa
150 gr faina
70 gr ulei
5 oua
1 gr sare

Mod de preparare:

Se fierbe apa cu uleiul si sarea.
Cand clocoteste se adauga faina toata o data si se amesteca continuu sa nu se faca colcoloase pana se desface de pe vas.
Se lasa sa se raceasca putin si se adauga ouale unul cate unul.
Cu un cornet,lingurita sau punga taiata laun capat ,pe o tava uscata se formeaza bastonase sau mingi .
Se coc 30-35 minute in cuptorul preincalzit, intai la temperetura mare pana se umfla si apoi la foc potrivit ,pana se rumenesc.
Nu se deschide cuptorul 20 minute.
Se umplu cu crema de vanilie( budinca de vanilie preparat-1 pachet la o portie).
Deasupra se face o glazura din ciocolata de menaj incalzita pe foc cu o lingura de apa sau se pudreaza cu zahar.

Tort cu cafea


Ingrediente:
250 ml cafea filtru
70 gr cacao
650 gr zahar
300 gr nuca macinata
450 gr unt
2 linguri pesmet

Blat:
Cafeaua preparata la filtru amestecata cu 400 gr zahar si cacaoa se fierb la foc mic pana se ingroasa ca o smantana,se adauga 250 gr unt si se amesteca pana se topeste.Se lasa sa se raceasca.
Separat se freaca 12 galbenusuri cu 250 gr zahar,aproape jumatate din compozitia fiarta ,pesmetul si nuca.
La final se amesteca cu cele 12 albusuri deja batute spuma.Se tapeteaza forma(pt tort) si se coace cca 25 minute la foc potrivit.
Crema:
In restul de crema ramasa de la blat se adauga 200 gr unt si 1-2 linguri cacao care se incorporeaza pe foc.
Se taie blatul in 2 si se pune crema intre si deasupra.Se da la rece.

Salata de pui cu maioneza si usturoi

Ingrediente:
-1 piept de pui mare
-500 gr ciuperci(proaspete)sau 4 cutii mici
-maioneza(cca 200 gr)
-3 catei usturoi
sare,piper

Mod de preparare:
Se fierbe pieptul de pui in apa cu sare.Cipercile curatate le tocam in 5-6(bucatele mici ) si le fierbem in apa cu sare.Usturoiul maruntit prin aparat il amestecam cu pieptul tocat marunt ,marunt,cu ciupercile,si maioneza.Adaugam sare si piper dupa gust.E un succes la mese festive si de asemenea la orice masa.Pofta buna!

Baklava 2

duminică, 29 noiembrie 2009


Ingrediente:

un pachet foi placinta

600 gr nuca macinata

315 gr unt

3 gr scortisoara(si mai multa daca vreti)

330 ml apa

280 gr zahar
un plic vanilie

165 ml miere

Incalzim cuptorul la 175 C(350 f),punem untul la topit si adaugam 2 linguri de unt topit in tava. amestecam nuca cu 2 linguri zahar si scoritisoara.luam 2 foi si le asezam cu grija in tava pentru ca stiti ca se pot rupe foarte repede,le ungem cu unt si apoi urmam acelasi procedeu pina epuizam jumatate de pachet.

Dupa ce am terminat de asezat jumatate din foi punem umplutura de nuca si nivelam sa fie egala,apoi incepem acelasi procedeu ca si la inceput,cite 2 foi si le ungem bine cu unt.Cind am terminat cu un cutit foarte ascutit o taiem in romburi sau patrate cum doriti,si turnam untul ramas peste ea.o punem in cuptorul incins pentru 40-50 de minute pina se rumeneste.intre timp facem un sirop din apa,zahar miere,si -l fierbem pentru 20 de minute pina se ingroasa,scoatem baclavaua de la cuptor si imediat punem sosul peste ea.Lasam sa raceasca si servim.

Fettuccini

sâmbătă, 28 noiembrie 2009


Ingrediente: -500 g macaroane,speciale

-2 bucati piept de pui,fara os si piele,taiati jullienne

-dovlecei,cca 300 g(taiati tot jullienne)

-1ceapa ,tocata marunt

-cca 300 ml frisca lichida

-1 conserva ciuperci

-mozarela,cca 150 g

-piper zdrobit,nu macinat

-nucsoara,sare,busuioc tocat

Mod de preparare:

Macaroanele se fierb,normal,Pieptul de pui se prajeste si se pune de-o parte;la fel si dovlecelul.Intr-o tigaie mai adinca,se pune putin ulei de masline .Cand e fierbinte se pune ceapa;cand ceapa e aurie,se pun ciupercile(felii);se pune frisca lichida si apa sa se formeze un sos.Daca vrem ca sosul sa nu fie gras,punem mai multa apa,potrivim sosul de sare;punem(dupa gust),nucsoara,piper zdrobit,busuioc.Se pun la sfirsit macaroanele,pieptul de pui si dovlecelul.Amestecam usor. Se pune,totul,intr-o tava;se pune mozarela rasa.Se da tava la cuptor,pentru a se infierbinta mincarea si pt. a se topi brinza.Nu mai mult.Se serveste fierbinte .

Gogosele


Ingrediente:

700 gr faina alba

420 ml lapte

50 gr drojdie

50 gr unt topit

100 gr zahar

1 ou

un praf sare


Mod de preparare:

Se poate face un aluat cu robotul de bucatarie sau cu mana. Intr-un vas punem drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.In alt vas din restul ingredientelor pregatim un aluat la care adaugam drojdia fermentata si framintam un aluat moale si pufos.Lasam sa creasca pina isi dubleaza volumul il framantam putin si intindem o foaie de 2 cm grosime.Cu o forma scoatem cercuri si cu o alta forma mai mica le facem o gaura la mijloc.Mai lasam sa creasca inca 20 de minute pina cind gogosile se umfla.Le dam la copt la 180 de grade (cuptorul incins dinainte) aproape 20 de minute.Cind sint gata le presaram cu zahar pudra sau cu ciocolata topita sau dulceata.

Cookies


Ingrediente:

• 75 gr unt, moale

• 100 gr zahar brun

• 25 gr zahar

• 1 ou

• 1 lingurita esenta de vanilie

• 100 gr faina

• 1 lingurita amidon

• ½ lingurita bicarbonat

• un praf de sare

• 100 gr fulgi de ciocolata amaruie


Mod de preparare: 1.Se incalzeste cuptorul.

2.Se bate untul cu ambele feluri de zahar pana ce devine moale.Se adauga oul si vanilia si se amesteca.

3. Se adauga faina, amidonul, bicarbonatul si sarea si se amesteca.Adauga bucatelele de ciocolata si amesteca.

4. Se pune cate o lingurita plina de aluat intr-o tava de copt, si pune biscuitii la copt timp de 8-10 minute, pana ce devin auriu-maronii pe margini.Se lasa sa se raceasca putin.

Pane grecesc












Ingrediente:


Un piept de pui taiat ca pentru snitele

100 gr. fulgi de porumb (malai sau pesmet)

2 oua

1 lingura boia ardei dulce

sare piper

2 linguri faina

50 ~70 gr. cascaval

1 ardei capia taiat fisii

3 linguri de marar taiat marunt


Mod de preparare:

1. Se face o compozitie din 2 oua batute cu sare,piper,1 lingura de boia de ardei dulce,2 linguri faina prin care se dau ruladele inainte de a le praji ,fulgii de porumb se macina

2. Se taie pieptul de pui ca pentru snitele

3. Se bate pieptul ,se sareaza ,se pipereaza

4. Se presara cu marar

5. Se pun 2 sau 3 fasii de ardei capia

6. Se presara cu cascaval ras si se ruleaza

7. Se da prin oul batut apoi prin fulgii de porumb maruntiti .
8. Se prajesc la foc mic pe toate partile ,la sfarsit puneti pe un minut capacul ca sa se abureasca si in interior

9. Se pun pe un servetel ca sa absoarba grasimea.

Prajitura rulata cu crema de pepene

Ingrediente pentru crema:

400 gr. pulpa de pepene galben + 2 felii taiate cuburi
100 gr. lapte
3 galbenusuri
1 ou 1oo gr. zahar
30 gr. amidon de porumb
3~4 linguri de nuca de cocos pentru decor
Ingrediente pentru blat:
3 oua mari 3 galbenusuri
125 gr. zahar
60 gr faina
110 gr. amidonun
pic de sare

Mod de preparare:

Crema : pulpa de pepene se marunteste in blender si se pune la fiert cu laptele si se ia de pe foc .
Separat se bat ouale cu zaharul si amidonul pana devine cremoasa .
Dupa ce s-a racit compozitia de pepene , se adauga in ea treptat compozitia de ou cu amidon si se tine la foc mic pana se ingroasa ca pentru crema .

Blatul

Se incalzesc ouale cu galbenusurile,un pic de sare si cu zaharul la bain-marie pana ajunge la temperatura suportabila pentru piele,aproximativ 45~50 de grade C.
Luati compozitia de pe foc si o mixati bine pana devine ca o crema,adaugati faina cernuta amestecata cu amidonul in trei ture,amestecand atent cu o spatula de lemn pana se incorporeaza,turnati aluatul intr-o tava cu dimensiunea de 23/33 de cm.,unsa cu unt si tapetata dupa aceea cu hartie de copt,dar hartia trebuie sa fie numai cat tine fundul tavei,nu si pe margini,apoi ungeti hartia cu unt si o infainati,dati la cuptor pentru 15 minute la foc un pic mai mare de mijlociu ,la 200 de gr. C.
Cand o scoateti de la cuptor o rasturnati atent pe o hartie de copt presarata cu zahar ,scoateti hartia unsa cu unt si taiati marginile uscate a blatului cu un cutit ascutit sau o foarfeca ca sa fie mai usor de rulat,o rulati impreuna cu hartia de copt si o lasati rulata pana se raceste.
Desfaceti blatul si il ungeti cu crema de pepene,lasand partea cu care se termina prajitura neunsa la 5 cm de la margine,presarati cu bucatele de pepene galben taiate cuburi si o rulati usor ca sa nu rupeti blatul , tragand de hartia de copt de desuptul blatului,ungeti deasupra prajitura cu o lingura de crema de pepene si o presarati cu nuca de cocos . 
O puneti la frigider pentru noapte

Inghetata greceasca

Ingrediente:

-360 ml frisca grasa
-150 gr zahar,
-125 gr alune prajite
-3 oua mari ,
-2-3 linguri de apa.

Mod de preparare:

Se separa albusurile si se bat spuma tare cu un varf de cutit de sare.
 Galbenusurile se bat cu 50 gr zahar sa devina o masa cremoasa si se adauga intr-o unda subtire 360 ml. frisca batand in continuu ~ 15 min. pana se ingroasa si se mareste in volum de 2 ori compozitia.
Se topesc 100 gr zahar  in 2 - 3 linguri de apa pana devine de culoare maronie si se adauga alunele. 
Amestecati pana se caramelizeaza alunele nu mai mult de 10 secunde.
 Alunele se intind pe un platou sau o placa pe care o puteti indoi putin ca sa desprindeti alunele de ea. 
Dupa ce s-a intarit caramelul si se strivesc in blender, se adauga la galbenusul cu frisca.
 Albusul batut in spuma tare se adauga in compozitia de galbenusuri cu frisca si se amesteca cu atentie incet cu mana nu cu mixerul, pana se incorporeaza, atentie sa nu striviti aerul din albus.
 Se da la congelator pentru 40 min.

Prajitura Lion



 










Ingrediente:

200 gr ciocolata amaruie
125 gr unt
200 gr zahar
4 oua
4 linguri faina
50 gr nuci tocate marunt(nu macinate)

Mod de preparare: 
Rupem ciocolata in bucati mici si o topim impreuna cu untul pe foc mic, intr-un vas amestecam galbenusurile cu zaharul, adaugam ciocolata topita si nucile,apoi faina si la urma albusurile batute spuma, ungem o tava cu unt punem aluatul obtinut si-l bagam in cuptor preincalzit la 200* pt 30 min.
Dupa ce s-a racit il pudram cu zahar pudra cu gust de vanile si il decoram cu niste nuci.

Pui parizian















Ingrediente:

4-5 pulpe pui
1 ceapa rasa
1 lingura unt
1 cutie ciuperci taiate
200 ml smantana
1/2 lamaie
2 galbenusuri
sare piper

Mod de preparare:

 Pulpele se dezoseaza si se taie in bucati mai mari.
Ceapa se caleste in unt pana devine sticloasa , apoi se adauga bucatile de carne fara piele si se inabusa in putina apa sau supa de pui.
Cand carnea este moale, se adauga smantana,ciupercile, sare si piper, se mai inabusa cateva minute, apoi se adauga galbenusurile frecate cu zeama de lamaie, fara sa mai fiarba. 
Se serveste cu garnitura de orez.

Carne vita a la Bourguignon

















Ingrediente: 
1,5 kg pulpa sau antricot de vita,
o telina,
3 morcovi,
2 cepe,
3 catei de usturoi,
700ml vin rosu,
250g de ciuperci,
200g de bacon,
unt,
ulei,
faina,
cimbru, dafin, sare, piper,
2 linguri de bulion
si 200 ml apa.

Mod de preparare:
Carnea se taie cuburi, se da prin faina si se prajeste in unt si ulei pana se rumeneste apoi se da deoparte.
 In aceeasi oala (chiar daca s-a ars putin) se calesc legumele taiate cuburi mai mici, apoi se adauga baconul, usturoiul, carnea rumenita, o lingura de faina, bulionul, vinul, condimentele si apa.
 Se acopera si se da la cuptor, la foc mic, doua ore dupa care se adauga ciupercile calite in putin ulei si se mai lasa o jumatate de ora. 
Se serveste cu vin rosu.

Kasarli kofte(chiftele la cuptor)



Ingrediente:
Carne tocata de vita, ceapa, piper, pesmet, ciuperci, rosii, ardei iute, cascaval, patrunjel .

Mod de preparare:
Se amesteca carnea tocata cu piper, putina verdeata, ceapa tocata fin, dupa care se da prin pesmet. In tava se pune ulei, chiftelele, se presara ciupercile, rosiile taiate solzi, ardei iute curatat de seminte se taie bucati mici, dupa care se presare cascavalul ras pe razatoarea mare si patrunjelul o parte, si se baga in cuptor, cand e gata se presare restul de patrunjel. Pofta buna!

Baclava turceasca 1


Ingrediente:
Un pachet aluat de placinta
400 gr nuca macinata.
150 gr fistic macinat.
1 lingurita cu scortisoara.nucsoara(un varf de cutit).
ulei (cat este necesar ptr uns tava si foile de placinta).
coaja de lamaie.
Pentru sirop:
400 gr zahar.
100 gr miere
1litru apa
2 batoane scortisoara.
6-8 cuisoare.
esenta de trandafiri

Mod de preparare:
1. Se amesteca nuca cu fisticul macinat, scortisoara si praful de nucsoara (un varf de cutit).
2. Se unge o tava cu ulei si se aseaza primul strat de foi, 3-4 la numar, unse si ele cu ulei.
3. Aseaza primul strat de umplutura. Se reia operatiunea pana se termina foile si umplutura. Se taie prajitura cruda pana se baga la cuptor, in patrate sau romburi.
4. Da tava la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste.
5. Separat, la foc mic, se prepara siropul din zahar, miere, apa, cuisoare intregi si batoanele de scortisoara. Se tine pe foc pana se leaga bine.
6. Cand baclavaua s-a rumenit, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine. Abia atunci se toarna siropul fierbinte (strecurat de cuisoare si batoanele de scortisoara), peste baclavaua rece. Pofta buna

Halva turceasca

3/4 l lapte,
250g zahar,
150g unt,
250g gris
100g migdale taiate betisoare,.
boabe de pin,
praf de scortisoara si zahar pudra pentru presarat

Mod de preparare:
Laptele si zaharul se amesteca intr-un castron si se fierbe.Apoi se ia de foc.Se incalzeste untul intr-un vas si se pune grisul sa se rumeneasca , se amesteca incontinuu.Se adauga betisoarele de migdale si se amesteca inca 5 minute totul la foc mic.Vasul cu gris se ia de pe foc,se adauga laptele indulcit amestecand cu grija cu telul.Se mai incalzeste totul o data si se lasa sa fiarba incet 5 minute.4 forme mici se umplu cu compozitia de gris,se netezesc si se pun in frigider pentru 3 ore.Boabele de pin se prajesc fara grasime si se pun peste portiile de halva din gris care se mai presara cu scortisoara si zahar pudra si se orneaza cu boabe de pin.

Pui cu ananas















Ingrediente:

1 bucata de piept de pui,
1 morcov,
1/2 ardei rosu,
1 ceapa,
4 catei de usturoi,
1/2 lingurita de ghimbir ras,
1 compot de ananas,
3 linguri de sos dulce acrisor,
sare, piper,
ulei de porumb.

Mod de preparare: 
Pieptul de pui se condimenteaza si se da la frigider o ora.
 Intre timp curatam morcovul, usturoiul, ceapa, ghimbirul. 
Ceapa se taie solzisori subtiri, morcovul, ghimbirul si cateii de usturoi se dau pe razatoarea mica.
 Ardeiul se taie jullienne.
 Ananasul se taie bucatele mici.
Pieptul de pui il taiem feliute subtiri si il prajim intr-o lingura, doua de ulei de porumb. 
Ceapa se caleste putin in ulei, dupa care adaugam morcovul ras, ghimbirul, usturoiul, ardeiul rosu.
 Le lasam la foc cateva minute acoperite cu un capac si mestecam sa nu se prinda.
 Dupa ce s-au inmuiat putin legumele, adaugam 3 linguri de sos dulce acrisor, ananasul dupa gust si aproape tot sucul de la el. 
Se acopera cu un capac si se lasa la foc mic pana ce sucul scade aproape tot.
 Se amesteca din cand in cand sa nu se prinda. 
Se adauga bucatelele de piept de pui.

Scoici chinezesti
















Ingrediente:

1kg scoici congelate fara cochilie
325gr mix vegetale Wok congelate
1 conserva 425gr cocktail fructe tropicale
Ulei de masline
Sos de soia
Sos Worcester
Piper ,Sare

Mod de preparare: 
Scoicile congelate, le spalam in apa rece si le lasam la scurs.Intr-o tigaie wok sau alta, punem doua linguri de ulei, cand este incins, adaugam scoicile , un praf de sare , unul de piper, una lingura sos Worcester, una lingura sos de soia, amestecam totul , punem un capac si lasam la inabusit 15 minute, la foc mic.
Apoi, adaugam legumele congelate , amestecam si mai lasam sub capac tot la foc mic, inca 15 minute. 
La final adaugam si fructele din compot , amestecam usor si le lasam sa se patrunda 5 minute la foc mic.
Este un preparat deosebit, foarte gustos si se prepara rapid. 
Pofta buna!

Fistic Kulfi


Ingrediente:
(pentru 8 persoane)
- 1,5 litri de lapte
- 8 seminte de cardamom
- 4 linguri de zahar pudra
- 20 g de migdale sfaramate
- 20 g de fistic
Mod de preparare:
Se pune laptele si cardamomul intr-o oala cu fundul gros. Cand incepe sa fiarba, se da focul mic si se lasa la fiert, amestecand des, pana ce scade cam o treime (trebuie sa ramana un litru de lapte). Amestecati continuu ca sa nu se prinda laptele.Adaugati zaharul si fierbeti inca 2-3 minute. Scoateti semintele de cardamom si adaugati fructele uscate.Rasturnati continutul intr-un vas , acoperiti si lasati la congelat o ora. Scoateti din congelator si amestecati bine. Puneti din nou la congelator si repetati aceasta operatiune de doua ori. Puneti hartie de copt sau ulei pe fundul a sase forme (250ml). Puneti preparatul in forme si congelati o noapte intreaga. Serviti dupa ce ati scos inghetata din forme.

Pui tikka masala


1 kg piept de pui dezosat
1 iaurt
1 legatura frunze de coriandru tocate
2 linguri pasta de ghimbir ( sau 3 cm radacina de ghimbir razalita)
3 linguri pasta de usturoi
5-6 linguri garam masala(un amestec indian de condimente-coriandru, scortisoara, chimen, ardei iuti)
6 ardei iuti
2 linguri suc de lamaie
1 gogosar rosu sau galben
2 cepe
6 catei de usturoi
6 rosii proaspete sau o conserva de rosii in bulion
4 linguri ulei
sare dupa gust
Mod de preparare:
Se taie pieptul de pui in cuburi de aproximativ 2 cm.Se pregateste pasta pentru marinat puiul:frunzele de coriandru, pasta(radacina) de ghimbir, pasta de usturoi,3 linguri garam masala,sucul de lamaie,ardeii iuti tocati marunt. Toate acestea se incorporeaza in iaurt. Pasta rezultata se amesteca cu cuburile din piept de pui si se lasa la marinat vreo 30 minute.In 4 linguri de ulei se caleste ceapa taiata marunt,cateii de usturoi tocati si gogosarul taiat felii subtiri, adauga 2 linguri garam masala. Se adauga rosiile taiate. Se lasa sa fiarba la foc mediu 10-15 minute apoi se adauga puiul marinat. Se potriveste de sare dupa gust. Se garniseste cu frunze de coriandru. Se serveste cu pilaf de orez.

Biryani cu pui

Ingrediente:
75 ml ulei se masline
1 ceapa mica
1 frunza dafin
1 varf cutit scortisoara
8 boabe cardamom
6 cuisoare
1 catel usturoi
500 g carne macra de pui
0 lingurita de:- ghimbir- cardamom- turmenic- marar- coriandru- usturoi- sare- boia iutetoate pisate, pudra
150 ml iaurt
400 ml apa( supa de legume sau de pui)

Pentru orez :500 g orez ( basmati este mai bun)
600 ml apa
2 lingurite sare
1 frunza dafin
6 boabe cardamom
1 varf cutit scortisoara
1 lingurita cumin negru
Pentru ornat:
1 ceapa
coriandru verde( patrunjel)
1 varf cutit sofran sau turmenic
zeama de la 1/2 lamaie
1 ardei iute 1/2 gogosar ( ardei rosu)

Mod de preparare:
Ceapa curatata si taiata solzisori si usturoiul presat se calesc in putin ulei pina se inabusa bine.Se adauga foaia de dafin, scortisoara, cardamomul si cuisoarele si se prajesc 1 minut.Se adauga condimentele pisate(pudra) peste ceapa apoi adaugam iaurtul si carnea taiata cubulete si ameastecam bine.Adaugam apa sau supa si lasam sa fiarba bine la foc mic cam 50 minute pina se ingroasa sosul.Intre timp preparam orezul. Orezul spalat bine in mai multe ape il punem intr-o cratita cu cele 5 condimente mai sus enumerate.Acoperim cu apa de trei degete peste orez si lasam sa fiarba la foc mic , acoperit.Pentru ornat curatam ceapa , o taiem solzisori si o calim in ulei.Ardeiul iute il taiem feliute .Intr-um vas termorezistent uns cu putin unt punem 1/2 din orez , carnea impreuna cu jumatate din sos , iar orez si ce a ramas din sos punem deasupra. Peste orezul de sus punem ardeiul iute taiat, partunjelul verde, ceapa prajita si sofranul sau turmenicul muiat in putina apa si gogosarul.Turnam zeama de lamaie si dam la cuptorul dinainte incalzit pentru 30-40 de minute. !!!Pofta mare !

Marinata de macrou

Ingrediente: 

3 kg macrou,
1 kg ceapa,
otet, apa, sare,
mirodenii - foi dafin, piper boabe, boabe mustar, ienibahar, coriandru

Mod de preparare: 

 Pestele congelat se curata, se spala si se taie bucati mici, se sareaza.
 Ceapa se taie pestisori. 
Separat se amesteca otetul cu apa in cantitati egale si mirodeniile , sarea, dupa gust.
 Se asaza in borcan de 3 kg, un rind de ceapa , un rind de peste taiat bucati, pina se umple borcanul. 
Se toarna zeama de otet cu mirodeniile peste peste si ceapa si se lasa la macerat cam o saptamina. .

Conserva de peste


















Ingrediente:

 2 kg peste

4 morcovi

4 cepe

1 plic seminte mustar

5-6 foi dafin
1 lingură otet

1 căpătână usturoi

1/2 kg rosii sau bulion

200 ml ulei

piper sare
Mod de preparare:
Se curată pestele , se taie capul ,coada si aripioarele.
Se taie morcovul rondele, se taie ceapa felii (jullienne).
Se curata rosiile de coji.
Se pun toate ingredientele într-o oală sub presiune ,se pune sare si piper după gust se acoperă cu apă, să depaseasca cu un deget ingredientele si se fierbe la foc mic 2-3 ore.
Se consumă rece, sau se poate pune în borcan pentru iarnă.

Peste stil conserva

Se foloseste macrou de obicei, dar se poate orice alt fel de peste.




Ingrediente:


-1 kg macrou
- 2 cani apa(500 ml)
-sare,piper boabe,foi dafin
-5 linguri otet mere
-5 linguri ulei

Mod de preparare:

Se pune apa la fiert cu otetul,uleiul ,sarea,piperul si foile de dafin.
Se curata pestele si se taie in 3-4 ,dupa preferinte.
Cand da apa in clocot se pune pestele acolo si se lasa putin sa clocoteasca cca o jumate de ora pana mai seaca apa.
Se serveste rece cu felii de lamaie si cu zeama de lamaie stoarsa peste el.
Se poate garnisi cu orez fiert in supa sau legume fierte.

Tort diplomat


Facem mai intai un blat(pandispan)sau folosim piscoturi. Daca va hotarati sa faceti blatul acasa aveti nevoie de:
- 8 oua
- 8 linguri de zahar
- 8 linguri de faina


Batem albusurile spuma tare, adaugam zaharul, apoi galbenusurile. Amestecam faina in compozitie, dar cu o lingura prin miscari de sus in jos.
Ungem o tava de tort cu unt si o tapetam cu faina. Turnam compozitia in tava si dam la copt pentru cca 20 de minute. Verificam cu scobitoarea daca e copt.

Crema:
- 500 ml frisca
- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 3 pliculete zahar vanilat
- 2 plicuri gelatina
- 250 ml lapte
- o mana de stafide si fructele dintr-un compot de ananas(sau ce fructe va plac)


Frecam galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat. Adaugam laptele putin cate putin pana il incorporam pe tot. Fierbem compozitia pe bain-marie pana se ingroasa ca o ciulama.

Preparam gelatina conform instructiunilor de pe plic, o lasam sa se raceasca si o adaugam in "ciulama".

Batem frisca. Separat batem albusurile. Incorporam albusurile in frisca, apoi adaugam putin cate putin compozitia fiarta pe bain-marie. Adaugam si fructele.

Taiem blatul in 2,pe lungime. Luam unul din blaturi, il punem inapoi in tava de tort (cu pereti detasabili), il insiropam cu sucul de la compotul de ananas, turnam crema si lasam la rece jumatate de ora, sa se inchege putin. Apoi punem deasupra cel de-al doilea blat si dam la rece pentru cateva ore sau de pe o zi pe alta.

Decoram cu fructe, frisca, ciocolata sau cum va place mai mult. Acesta este decorat cu portocale,kiwi , cirese si frisca si o parte colorata- in portocaliu.

Tort diplomat 2


Ingrediente:

- 1 cutie compot ananas

- 1 cutie coktail de fructe

- 1 portocala

- 3 oua

- 250 gr zahar

- 1/2 kg frisca

Se pune gelatina la inmuiat cu zeama de la compot si coktail si se lasa sa se intareasca (daca e pusa langa o sursa de caldura se intareste in max 3 ore) Gelatina, galbenusurile si zaharul se pun la foc mic pana se face ca o ciulama. Albusurile se bat spuma cu putina sare. Separat se bate frisca iar jumatate de cantitate se opreste pentrut ornat. Cealalta jumatate se amesteca cu albusurile spuma si cu gelatina calduta (atentie, gelatina sa fie calduta pt ca altfel nu se va omogeniza). Peste aceasta compozitie se adauga portocala taiata cubulete ananasul din compot si fructele din coktail. Compozitia rezultata se rastoarna intr-o cratita de 3 kg (de preferat sa fie un castron din plastic ca se desprinde mai usor dupa intarire!) Se lasa la frigider pana se intareste, apoi se rastoarna pe platou si se orneaza cu frisca ramasa si fructe: portocale, kiwi, ananas, capsuni, piersici, etc.

Tort diplomat


Ingediente:
1/2 cana zahar,1/2 cana lapte,3 galbenusuri,1/2 kg frisca,3-4 pliculete zahar vanilinat,3 albusuri spuma,10 piscoturi,20 gr gelatina dizolvata intr-o jumatate de cana de apa calduta sau suc de fructe (2 plicuri a 10 gr de gelatina Dr.Oetker)fructe .
Se amesteca galbenusurile cu zaharul pentru a nu se forma cocoloase.Se pun pe foc cu laptele. Se tine amestecul pana se ingroase putin, ca o ciulama, apoi se da la rece.Intre timp, se dizolva gelatina in apa calduta.
Se bate frisca
Se bat albusurile spuma si se amesteca cu frisca si zaharul vanilinat.
Intr-o forma pe fundul careia s-a asezat folie transparenta se aseaza felii de fructe, la alegere.
In ciulamaua rece se adauga gelatina (se dizolva in 1/2 cana apa calduta) si se amesteca bine. Apoi se toarna toata compozitia peste frisca si albusuri.
Se pune 1/2 din amestec peste fructele din forma,piscoturi inmuiate putin in lapte, se mai aseaza alte fructe taiate cubulete si apoi ultima parte de crema. Se pun pe fundul vasului fructe intregi pentru ornament.

Blat pizza pufos



Ingrediente:

 300 g faina, 
30 g unt,
 150 ml lapte caldut,
 25 g drojdie,
 1/2 lingurita sare,
 1/2 lingurita zahar .

Se freaca drojdia cu zaharul, se adauga 100 ml lapte caldut, 120 g faina, se amesteca si se lasa 15 minute la loc cald sa creasca, acoperit cu un prosop. 
Se adauga apoi restul de lapte, untul topit, faina si se framanta 5 minute.
 Se lasa sa creasca pana isi dubleaz
a volumul, intr-un vas, presarat cu faina si acoperit cu un prosop . Se ia din vas, se pune pe masa presarata cu faina, se framanta un pic si se intinde cu sucitorul intr-un strat de 5-7 mm grosime, care se aseaza in tava de pizza, unsa in prealabil cu unt. 
Pizza cu aluat pufos se coace mai lent, o vom tine mai mult timp in cuptor, dar este mai usor de preparat in cuptorul aragazului.

Blat pizza crocant

Aluat subtire( crocant )de pizza

Ingrediente:

 200 g faina, 
125 ml apa calda, 
1 lingura ulei masline,
 20g drojdie,
 1/3 lingurita sare,
 1 lingurita zahar.

Preparare:

Se intinde faina pe masa , se face o adancitura in mijlocul gramezii de faina. In aceasta adancitura se freaca drojdia cu zaharul; se lasa 5 minute sa inceapa sa fermenteze, se adauga apa calduta si uleiul. Cu o furculita se inglobeaza treptat faina de pe margine, cu miscari in spirala. 
Cand devine suficient de gros aluatul, se inglobeaza restul de faina, amestecand si framantand cu mainile. 
Se framanta 5 minute, se lasa apoi aluatul de la crescut, intr-un lighenas presarat cu faina si acoperit cu un prosop, pana cand isi dubleaza volumul.
 Il luam din lighenas si il framantam 1 -2 minute , il intindem cu sucitorul pe masa presarata cu faina, intr-un strat de 2-4 mm grosime, si avem pregatit aluatul crocant de pizza. 
Se unge tava cu ulei de masline si se pune blatul in ea. 
Aluatul subtire pentru pizza se coace mai repede dar in acelasi timp necesita precautii speciale pentru a iesi bine, fiind de regula folosit in cuptoare speciale pentru pizza.
 Poate fi preparat si in casa daca punem sub tava de pizza o placa groasa de piatra, care sa se incinga in cuptor 1 ora inainte de a pune pizza pe ea.

Pizza Quattro Stagioni
















Blat
Preparare aluat pufos de pizza


Ingrediente:

 300 g faina, 
30 g unt,
 150 ml lapte caldut,
 25 g drojdie,
 1/2 lingurita sare,
 1/2 lingurita zahar .

Se freaca drojdia cu zaharul, se adauga 100 ml lapte caldut, 120 g faina, se amesteca si se lasa 15 minute la loc cald sa creasca, acoperit cu un prosop. 
Se adauga apoi restul de lapte, untul topit, faina si se framanta 5 minute.
 Se lasa sa creasca pana isi dubleaz
a volumul, intr-un vas, presarat cu faina si acoperit cu un prosop . Se ia din vas, se pune pe masa presarata cu faina, se framanta un pic si se intinde cu sucitorul intr-un strat de 5-7 mm grosime, care se aseaza in tava de pizza, unsa in prealabil cu unt. 
Pizza cu aluat pufos se coace mai lent, o vom tine mai mult timp in cuptor, dar este mai usor de preparat in cuptorul aragazului.

Sos de rosii pentru pizza

1 cutie de rosii in suc de rosii sau rosii proaspete,
ulei de masline,
 busuioc proaspat ,
1-2 catei usturoi,
 sare, piper.

Pizza Capriciosa




Blat

Ingrediente:

 300 g faina, 
30 g unt,
 150 ml lapte caldut,
 25 g drojdie,
 1/2 lingurita sare,
 1/2 lingurita zahar .

Se freaca drojdia cu zaharul, se adauga 100 ml lapte caldut, 120 g faina, se amesteca si se lasa 15 minute la loc cald sa creasca, acoperit cu un prosop. 
Se adauga apoi restul de lapte, untul topit, faina si se framanta 5 minute.
 Se lasa sa creasca pana isi dubleaz
a volumul, intr-un vas, presarat cu faina si acoperit cu un prosop . Se ia din vas, se pune pe masa presarata cu faina, se framanta un pic si se intinde cu sucitorul intr-un strat de 5-7 mm grosime, care se aseaza in tava de pizza, unsa in prealabil cu unt. 
Pizza cu aluat pufos se coace mai lent, o vom tine mai mult timp in cuptor, dar este mai usor de preparat in cuptorul aragazului.

Umplutura:
 mozzarella, 
sos rosii , 
sunca, 
felii de ciuperci,
felii masline, 
ardei gras feliat, 
oregano.

Cura cu oua de prepelita

Cum se deruleaza un asemenea tratament?Ouale se administreaza dimineata, in loc de cafeluta inainte de micul dejun. Este recomandabil sa fie inghitite crude si cu galbenusul intreg, fara sare, zahar sau substante aromate. Persoanelor care nu suporta sa il inghita asa simplu le recomand amestecul cu miere de albine sau fructe. Micul dejun se va servi dupa aproximativ doua ore, acesta fiind alcatuit, de preferinta, din hrana rece. In cazul unor boli digestive sau al anemiilor severe, micul dejun se poate servi la o jumatate de ora dupa administrarea continutului oualor.In timpul tratamentului, consumul de bauturi alcoolice reduce efectele terapeutice cu cel putin 50%.
Sunt recomandate doua tipuri de cura cu oua de prepelita:
A. Cura cu 120 oua– contra: hipertensiune arteriala, ulcer, tulburari digestive, conjunctivite, urticarii, tuse convulsiva, catalizarea procesului de dezvoltare a copiilor, cu tot ceea ce implica acest proces.
B. Cura cu 240 oua – contra: TBC, afectiuni hepatice, renale, diabet zaharat, alergii, astm bronsic, anemie, impotenta, guta, migrene, neurastenie, obezitate; dizolva depunerile de colesterol si impiedica formarea altora, previne arterioscleroza, regenereaza sistemul nervos etc.
Tratamentul se poate relua dupa trei saptamani de pauza - la adulti, iar la copii - dupa doua, trei luni.
A1. Cura de 120 de oua in 32 de zile, pentru copii/adolescenti intre 11 si 15 ani:In primele patru zile - cate trei oua pe zi;Intre a 5-a si a 30-a zi - cate patru oua pe zi;In a 31-a zi - trei oua, iar in a 32-a zi - un ou.
A2. Cura de 120 de oua in 26 de zile, pentru adulti si adolescenti intre 16 si 18 ani:Se respecta schema de mai jos, doar ca in a 25-a si a 26-a zi se iau trei,respectiv doua oua pe zi.
B. Cura de 240 de oua in 50 de zile, numai pentru adulti:In primele doua zile - cate trei oua pe zi;In a treia zi - patru oua pe zi;Incepand cu ziua a patra, pana in a 48-a zi inclusiv - cate cinci oua pe zi;In a 49-a zi - trei oua pe zi;In a 50-a zi - doua oua pe zi.

De asemenea exista si alte scheme (grafice) de tratament, in functie de varsta si - de ce nu - de recomandarile medicului curant. Este foarte important sa se consume oua proaspete:
a. Cura de 60 de oua in 30 de zile, pentru copii intre un an si trei ani:Se pot administra cate doua oua zilnic.
b. Cura de 60 de oua in 20 de zile, pentru copii intre 4 si 7 ani:Se adminsitreaza cate trei oua zilnic.
c. Cura de 90 de oua in 30 de zile, pentru copii intre 8 si 10 ani:Se pot administra cate trei oua zilnic.

Ouale


Ouale contin vitamina A, vitamina D, vitamina D, coplexul de vitamine B, fosfor, colina, lecitina...insa este bogat si in colesterol si grasimi saturate.Consumul de oua are ca beneficii : o piele sanatoasa si tanara (vitaminele A si E), protejarea vederii (luteina), cresterea si rezistenta parului (vitamina B5), buna functionarea a sistemului nervos( vitaminele B1, B2, B12).Ouale sunt recomandate si in curele de slabire...consumate dimineata fierte tari.Ouale sunt si contraindicate in cazul persoanelor cu afectiuni cardiace sau care sufera de diabet, datorita continutului mare de colesterol. Ouale sunt sanatoase, dar consumate cu moderatie.
Ouale , in proportie de 97-98%, se asimileaza in intestin.Mai usorse asimileaza oul fiert moale fata de cel vartos sau crud.Galbenusul de ou se limiteaza in colecistite,colelitiaza,diabet zaharat,atero-scleroza.
Uneori ouale pot fi periculoase:
-pot provoca alergii:Acest lucru este posibil in combinatie cu unele medicamente, cum ar fi sulfamidele din antibiotice. Pentru a preveni aparitia unor reactii alergice nu trebuie sa le dati oua copiilor pana la varsta de 6 luni.
-pot fi infectate cu salmonella:Pentru a deveni cauza unei boli provocate de salmonella, ouale trebuie mai intai sa fie infectate (germenii de salmonella sunt prezenti doar intr-unul din 7.000 de oua proaspete) si sa fie pastrate mult timp in conditii necorespunzatoare. Pentru a evita neplacerile spalati oul inainte de a il prepara. Cutiile pentru pastrarea oualor in frigider trebuie de asemenea spalate din cand in cand pentru ca oul nu are coaja ermetica, iar bacteriile pot patrunde in interiorul lui.

Cat timp se mentin proaspete ouale ?
Gradul de prospetime depinde de modul in care au fost pastrate. Daca oul nu este pastrat in frigider peste o saptamana nu mai este proaspat. Daca este tinut in frigider intr-o cutie speciala cu capatul ascutit al oului in jos, pentru a nu exista presiune asupra camerei cu aer (spatiul dintre albus si coaja), el poate fi pastrat pana la 3 saptamani.
Este ideal ca oul sa fie pregatit termic deoarece daca este folosit crud proteinele din albus se asimileaza foarte greu.

Sfaturi pentru a nu te ingrasa

Cateva sfaturi utile pentru a va pastra silueta :
- mancati numai cand va e foame si cat va e foame, orice surplus aduce kilograme in timp;
- scapa de calorii atat prin exercitii fizice de cel putin 3 ori pe saptamana, cel putin 20-30 min, cat si prin treburile casnice: spalatul rufelor, gatitul, aspiratul, gradinaritul etc. toate acestea elimina calorii ;
- ia pachet de acasa pentru masa de pranz, si astfel elimini un surplus de 300 calotii, evitand mancatul in oras;
- bea cat mai multa apa. Pentru a te ajuta ia sticle cat mai mari pentru a te stimula;
- cand cumperi alimente cumpara in portii cat mai mici pentru a nu fi tentata sa consumi tot ce ai cumparat;
- scapa de 200 calorii pe zi renuntand la telecomanda si mergand chiar tu sa schimbi canalele;
- consuma alimente pastrand proportiile: 25% grasimi, 25% fructe si legume, 25% proteine si 25% carbohidrati;
- importanta este si respectare numarului de mese 3-5 pe zi si se recomanca servirea meselor zilnic la aceeasi ora;
- cand mancati incercati sa stati la masa, sa nu mancati pe " fuga" si sa mestecati cat mai mult mancarea pentru ca astfel senzatia de satietate sa vina cat mai repede;
- renunta la bauturile acidulate si sintetice pe care le poti inlocui cu ceaiuri neindulcite, sucuri naturale de fructe si legume, apa plata cu lamaie;
- nu consuma stiksuri, cipsuri, napolitane etc. si inlocuieste-le cu fructe si lactate degresate;
-nu manca dupa ora 18, iar daca apare senzatia de foame potoleste-o cu fructe, iaurt dietetic si apa;
- evita consumul de carne de porc si inlocuieste-o cu carne de pui, vita, curcan;
- inlocuieste painea alba cu paine intermediara si consumata in cantitati mici;
- evita pe cat posibil prajelile si consuma preparate fierte, coapte sau facute pe gratar sau intr-un vas de teflon;
- pentru a-ti taia senzatia de foame ia o bomboana de menta sau eucalipt; - consuma cereale integrale, te vor ajuta sa te simti satul si ajuta deasemenea la diminuarea numarului de calorii consumate;
- noteaza intr-un carnetel tot ce mananci si astfel vei vedea cat manaci si vei reusi sa diminuezi cantitatea;
- amesteca sucul cu apa plata si astfel reduci 85 de calorii la fiercare pahar de suc consumat;
- cand mananci dulciuri da-le bani copiilor sau sotului, astfel vei consuma din ce in ce mai putine;
- pune mancare cat mai putina in farfurie, pentru ca intotdeauna suntem tentati sa terminat tot;
- manaca peste de cel putin 2 ori pe saptamana iar carne alba de 2-3 ori;
- consuma lapte degresat, astfel nu vei simti senzatia de foame si vei renunta si la grasimi;
- fa sport dupa ce ai mancat si nu inainte pentru ca astfel vei fi mult mai flamand;
- nu te uita la Tv in timp ce mananci pentru ca astfel nu vei mai constientiza cat manaci;
- nu renunta la micul-dejun pentru ca in timpul diminetii se ard mai multe calorii;

Spaghetti cu piept de pui





Ingrediente:


1 punga de spaghete subtiri,
4 catei usturoi,un praz (o ceapa)-cine are probleme cu stomacul sa foloseasca praz,
ulei,
300gr piept pui,
200 gr kaizer,
200 gr ciuperci(facultativ),
2 linguri pasta tomate,
cascaval.


Mod de preparare:


Se pun spaghetele la fiert in apa cu putina sare cca 5 minute dupa primul clocot.
Dupa ce s-au oparit se aseaza intr-o strecuratoare sub jetul de apa rece si se lasa sa se scurga.
Intre timp se face un sos din(in aceasta ordine):ulei la incins ,se adauga prazul taiat marunt,kaizer,piept pui,usturoi taiat marunt,ciuperci.
Se lasa sa se prajeasca putin dupa care se stinge cu apa si se lasa sa se inmoaie prazul si carnea.
La sfarsit se adauga pasta de tomate diluata in putina apa,piper negru macinat si oregano.
Se pun spaghetele peste sos ,se amesteca usor si se lasa sa se imbine aromele.Se pune o portie in farfurie si se rade cascaval.

Ardei umplut cu carne





















Ingrediente:
Pentru 10 portii:
 -2 kg ardei gras,
 500 g carne de porc,
 500 g carne de vita,
 200 g orez,
 1-2 oua,
 100 ml ulei,
 1 leg. verdeata,
 250 g ceapa, 
,facultativ 250 ml supa de vita (250 ml apa si ½ cub concentrat de pui - se fierb impreuna 5 - 10 minute), 
200 g smantana,
 100 g pasta de tomate,
 sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare:

Ardeii se curata de cotoare si seminte, se spala .
Carnea se da prin masina de tocat .
 Ceapa se curata, se spala, se taie felii, se inabusa in ulei, apoi se raceste si se da cu verdeata prin masina. .
 Orezul se spala, se scurge si se opareste apoi se raceste si se adauga in compozitie, odata cu ouale batute, sare si piper macinat.
 Se amesteca ingredientele pina cind se formeaza o pasta omogena cu care se umplu ardeii. 
Capacele de la ardei se spala, si se pun la capetele ardeilor umpluti. Sau fiecare ardei umplut se da prin faina cu capatul deschis si se aseaza in cratita cu capul in jos.
Ardeii umpluti se asaza intr-o tava unsa cu ulei sau in care s-a facut in prealabil un sos din ceapa cu tomate.
 Se adauga supa(apa), pasta de tomate diluata in apa, continuindu-se fierberea cca. 30 - 40 minute. 
Se serveste portia de ardei (doi ardei la portie) cu sos si smantana deasupra.
Pofta buna!

Tort de ciocolata


Ingrediente

150 g zahar
100 g faina vanilie
unt pentru uns forma
250 g frisca


Glazura de ciocolata :
100 g ciocolata
100 g zahar
2 linguri apa rece.
Nu se fierbe.
Mod de preparare

Se pun intr-o craticioara ouale intregi cu zahar si cu vanilie. Se bat bine cu telul pe aragaz la foc mic pana ce cantitatea creste simtitor. Se bate apoi altemativ, pe aragaz si la rece, de trei ori; Se adauga faina. Se coace compozitia intr-o forma bine unsa cu unt si presarata cu faina, la foc potrivit; Dupa ce s-a racit, se taie cu un cutit ascutit tortul in doua. Se scobesc ambele parti la mijloc, cat mai mult, dar fara sa se atinga fundul, astfel incat asezate una peste alta, sa ramana un gol la mijloc. Acest gol se umple cu frisca batuta; Pentru glazura se pune intr-o cratita mica ciocolata taiata marunt cu o lingura de apa, se tine la cald in alt vas cu apa clocotita, pana se topeste. Se amesteca cu lingura pana ce devine ca o crema; Separat se freaca intr-un castron zahar foarte fin cu doua linguri de apa rece. Se freaca mult pana se face ca un serbet. Se amesteca cu ciocolata topita. Se pune cu totul intr-un vas cu apa clocotita, dar nu pe foc. Cand este destul de moale, se toarna dintr-o data peste tort si se intinde repede cu un cutit.

Blat pizza









Ingrediente:

150 ml apa calda ,
1 lingurita drojdie uscata,
un varf lingrita zahar,
250 g faina ,
3 linguri ulei de masline,
1 lingurita sare

Mod de preparare

Se pune intr-un castronel drojdia amestecata cu 1 lingura de faina, zaharul,3-4 linguri de apa calda pana se face ca o pasta, se acopera si se lasa pana se se umfla si face spuma; 
Intr-un castron se pune faina, in mijlocul ei se toarna amestecul de drojdie, uleiul, sarea si se amesteca, pentru a forma un aluat moale si elastic, daca trebuie se adauga si restul de apa; 
Se framanta bine, se lasa deoparte acoperit, sa dospeasca marindu-si volumul; 
Se poate lasa si la frigider de pe o zi pe alta(in cazul in care se coace pe vatra); 
Cand vrem sa preparam pizza, intindem o foaie de marimea si forma dorita, pe care o punem intr-o forma unsa.

Alba ca zapada


 









Ingrediente:



Foi(4):

-16 linguri faina
-1 ou
-1 lingura untura(margarina/unt)
-3 linguri zahar
-100 ml lapte
-1 lingura bicarbonat (praf copt)

Se amesteca cu mixerul laptele,ouale,zaharul,uleiul.
Se adauga faina amestecata cu praful de copt.
Se amesteca pana se inglobeaza toata faina si se desprinde coca de mana.
Se imparte coca in 4.
Se aseaza hartie tapetata pe dosul unei tavi si se pune foaia deja intinsa pe masa pe care am presarat putina faina.
Fiecare foaie se coace 5-6 minute la 200 grade dar fara sa se arda...putin rumenita.


Crema:

-1/2 l lapte
-3 linguri rase amidon(faina alba)
-200 gr unt( margarina)
-275 gr zahar
-1/2 lamaie
-un praf sare

Se amesteca 1/2 pahar lapte cu faina.
Restul de lapte se pune la fiert .
Cand fierbe se adauga faina dizolvata in restul de lapte si se amesteca continuu pana se ingroase.
Se lasa sa se raceasca .
Se freaca untul cu zaharul spuma,se adauga zeama si coaja de lamaie.

sau

Dupa ce fierbe crema....se ia de pe foc ,se adauga untul si zaharul cat crema este inca fierbinte, apoi se lasa la racit si se pune lamaia .

Se umplu foile si se lasa cu o greutate deasupra pana a doua zi.
Se pudreaza cu zahar pudra.
Related Posts with Thumbnails

Retete culinare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino