Dieta Montignac

luni, 12 aprilie 2010

Dieta Montignac

Dieta Montignac, creata de un nutritionist francez, se bazeaza pe principiul evitarii alimentelor cu index glicemic ridicat, precum morcovii, cartofii si sfecla, care se transforma rapid in zahar, cauzand luarea in greutate.

 Dieta Montignac este perfect echilibrata, intrucat nu propune suprimarea glucidelor sau a lipidelor, ci, dimpotriva, recomanda consumarea ambelor in proportii normale.
 In plus, slabirea este semnificativa si de durata, iar factorii de risc cardiovascular sunt redusi. 

Dieta Montignac este rezultatul cercetarilor stiintifice efectuate inca de la inceputul anilor 80 dar si a unor experimente realizate de Michel Montignac in colaborare cu numerosi medici si cercetatori.

Dieta Montignac nu este un regim in sensul traditional al termenului, caci un regim este un mod de alimentare restrictiv din punct de vedere cantitativ si care, in consecinta, trebuie sa fie limitat in timp.
 In schimb, dieta Montignac este un program nutritiv echilibrat si nerestrictiv pe plan cantitativ, bazat pe alegerea alimentelor din toate grupele (glucide, lipide, proteine), in functie de preferintele personale. 

Dieta Montignac se bazeaza pe modificarea obiceiurile alimentare in functie de obiectivele urmate: - slabire (daca persoana este cu adevarat supraponderala) - prevenirea riscului de ingrasare - prevenirea diabetului de tip II - reducerea factorilor de risc cardiovascular
Unele combinatii de alimente sunt interzise, precum lipidele si zaharurile, sau proteinele animale si carbohidratii.
 Zaharurile sunt permise doar de 2-3 ori pe zi, dar lipidele si proteinele pot fi consumate de cate ori doriti, cu conditia sa nu fie combinate.
 Fructele pot fi consumate intre mese iar cerealele si leguminoasele nu trebuie sa fie preparate, pentru a mentine indexul glicemic coborat.

Dieta Montignac va pune la dispozitie sfaturi pentru a lua decizii corecte in cadrul fiecarei categorii de alimente, plecand de la criterii simple: glucidele trebuie alese in functie de indexul lor glicemic (IG) -cu cat IG este mai mic, cu atat slabiti mai mult lipidele trebuie alese tinand cont de criteriul cardiovascular, caci unele reduc factorii de risc si contribuie chiar la pierderea in greutate.

Principiile dietei Montignac

Principiul de baza consta in demonstrarea ineficacitatii dietelor hipocalorice (care pun accent pe limitarea caloriilor consumate).
Al doilea principiu consta in alegerea alimentelor hranitoare, in functie de valoarea lor nutritiva: - glucidele indicate sunt cele cu index glicemic scazut si foarte scazut lipidele sunt alese in functie de natura acizilor grasi. 
Astfel: - acizii grasi polinesaturati omega 3 (lipidele din peste) precum si acizii grasi mononesaturati (uleiul de masline) sunt cea mai buna alegere - acizii grasi saturati (unt, grasimea din carne) trebuie evitati - proteinele trebuie alese in functie de originea lor (vegetala sau animala) si in functie de modul in care actioneaza asupra organismului nostru
Combinatiile sunt nelimitate, trebuie doar sa va folositi imaginatia pentru a crea feluri de mancare cat mai variate si mai echilibrate din punct de vedere nutritiv. 
Puteti avea o viata sanatoasa fara sa mancati carne, in masura in care alimentatia dv. furnizeaza o cantitate suficienta de elemente nutritive si de energie.
 Un regim alimentar sanatos, fie el vegetarian sau nu, se bazeaza in primul rand pe echilibru si pe varietate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails

Retete culinare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino