duminică, 28 februarie 2010
Gogosi cu iaurt
Ingrediente:
-400 gr iaurt
-cca 700 gr faina
-3 oua
-2 prafuri copt
-1 cana zahar
-praf sare
-coaja lamaie,esente
Mod de preparare:
Se pune iaurtul intr-un castron mai mare,se adauga faina in care s-au incorporat prafurile de copt,se adauga ouale,zaharul si restul.
Rezulta o coca mai grosuta,sa nu curga din lingura.
Se lasa putin sa lucreze praful de copt si se incinge tigaia.
Gogosile se iau cu lingura umezita in apa si se pun in uleiul incins dar nu inghesuite ca ele se intorc singure.
Daca ies prea uleioase inseamna ca sunt prea moi si se mai adauga faina.
Se lasa la prajit pana devin maron inchis.
Cand se racesc se pudreaza cu zahar pudra.
vineri, 26 februarie 2010
Musaca de cartofi cu soia
Ingrediente:
-150 gr granule soia
-7 cartofi potriviti
-2 cepe mari
-1 morcov
-3 catei usturoi
-legume (ardei gras,dovlecel,conopida,rosii)
-ulei
-sare dupa gust
Mod de preparare:
Se pune soia la fiert in apa cu sare pana se umfla.
Se curata cartofii de coaja si taie rondele sau se dau pe razatoarea mare.
Se toaca legumele marunt.
Legumele pot varia.
Eu am scris ce aveam in casa(in vara am preparat un fel de zarzavat cu ardei,morcov,conopida,dovlecel,rosii si l-am folosit).
Se toaca ceapa cu usturoiul marunt si se pune pe foc la aurit.
Se simte deja esentza usturoiului in bucatarie.
Din compozia aceasta se pastreaza putin sa se puna si pe fundul vasului in care facem musacaua.
Apoi se adauga restul legumelor si la final soia,strecurata de apa.
Se lasa sa mai fiarba putin si se da de pe foc.
Se pregateste vasul cu umplutura aceea de ceapa cu usturoi,se adauga un strat de cartofi sa acopere fundul vasului se pune un strat de soia,si se repeta pana se termina compozitia.
Ultimul rand sa fie de cartofi.
Se baga la cuptor cca 1 ora la foc mic pana se inmoaie cartofii.
Eu nu am mai adaugat apa.
Dar daca e nevoie puteti sa o faceti.
sâmbătă, 20 februarie 2010
Ciorba de burta
Ingrediente:
-1 kg burta vita
-os de vita sau porc
-2 morcovi,2 cepe,1 telina radacina(facultativ)
-200 gr smantana
-3 linguri otet
-4 galbenusuri ou
-sare,piper macinat,2 foi dafin,delicat
-2 catei usturoi zdrobiti
-5-6 linguri ulei
Mod de preparare:
Se pune burta intreaga la fiert cu osul, ceapa,morcovul,telina.
Se lasa sa fiarba pana se inmoaie burta si se da carnea jos de pe os.
Se lasa cca 1 ora la fiert.
Se pregateste smantana cu galbenusurile,usturoiul si otetul,dar inainte de a le adauga peste ciorba se toarna o cana cu apa rece in oala care fierbe ca sa nu se taie ciorba.
Se pune un polonic de ciorba in castronul unde am amestecat smanatana cu restul ingredientelor si se toarna in ciorba.
Se adauga sare si piper dupa gust.
joi, 18 februarie 2010
Spanac cu ou
Ingrediente:
-1/2 kg spanac proaspat sau la punga(congelat)
-oua ochiuri
-3-4 catei usturoi
-cca 50 ml ulei
-sare si condimente dupa gust
-cca 300 ml lapte
-3 linguri faina
Mod de preparare:
Se curata spanacul de tulpina si se spala bine ,apoi se opareste in apa cu sare si se toaca marunt.
Intre timp in alta oala se pune ulei , se lasa sa se incalzeasca si se adauga 2-3 linguri de faina.Se amesteca (pe foc mic de tot) si incet, incet incepeti sa adaugati lapte rece (puteti sa stingeti focul) faceti ca la o maioneza,adica adaugati putin lapte si amestecati pana obtineti o crema ,o mai lasati putin pe foc mic si amestecati dupa care sarati.
Se pune in oala cu ingrosala , se sareaza ,mai adaugati lapte daca credeti de cuviinta ,zdrobiti usturoiul si va pregatiti sa faceti ochiurile.
Prajiti ouale ochi (sa ramana cu zeama).Se pune spanacul in farfurie si peste adaugati oul ochi.Mnia mnia ...este un deliciu.
Crenvursti in foietaj
Ingrediente:
-crenvursti
-foietaj de saleuri(se gaseste in comert)
-2 oua
Mod de preparare:
Se taie fasii cam de 1 cm de aluat si se invelesc crenvurstii unul cate unul cu cate o fasie cat sa il cuprinda(se ruleaza in jurul lui).
Se unge cu ou si se da la cuptorul preincalzit intr-o tava netapetata sau cu hartie de copt in ea.
Se pot folosi si cabanosi sau carnati.
Sunt deliciosi.
Puteti pune peste ei mac sau branza sau puteti sa ii lasati simpli.
miercuri, 17 februarie 2010
Prajitura Essence
Ingrediente blat:
-6 oua
-1 si 1/2 cana zahar(375 gr)
-1 si 1/2 cana faina(375 gr )
-esenta de vanilie
-o lamaie
Mod de preparare:
Se pune zaharul pe foc cu apa cat sa il acopere.
Se fierbe in clocot.
Se bat 6 albusuri spuma cu un praf de sare.
Se ia siropul de pe foc si se toarna fierbinte cate putin peste albusurile spuma.
Galbenusurile se freaca cu putin ulei,coaja de la lamaie si cu esenta.
Se pun peste albusurile batute cu siropul.
Se adauga faina in ploaie si se amesteca.
Se tapeteaza tava de marime medie si se baga la cuptorul incalzit in prealabil.
Se lasa sa se raceasca dupa coacere.
Sirop:
-1 cana mare zahar
-400 ml apa
-esente
-zeama 1 compot ananas
Se fierbe apa cu zaharul si cand se raceste se adauga esentele si zeama de compot.
Se toarna peste blat.
Crema:
-500gr lapte
-5 linguri faina
-4 oua
-1 cana mare zahar
-zeama si coaja de la lamaie
Se pun 400 ml lapte la fiert si cand da in clocot adaugam restul de 100 ml lapte amestecat cu zaharul,galbenusurile si faina.Lamaia se pune la sfarsit ca sa nu se taie crema.
Albusurile se bat spuma si se pun in crema impreuna cu 100 gr unt.
Peste blatul insiropat se pun bucatile de ananas ,crema si frisca(facultativ).
-6 oua
-1 si 1/2 cana zahar(375 gr)
-1 si 1/2 cana faina(375 gr )
-esenta de vanilie
-o lamaie
Mod de preparare:
Se pune zaharul pe foc cu apa cat sa il acopere.
Se fierbe in clocot.
Se bat 6 albusuri spuma cu un praf de sare.
Se ia siropul de pe foc si se toarna fierbinte cate putin peste albusurile spuma.
Galbenusurile se freaca cu putin ulei,coaja de la lamaie si cu esenta.
Se pun peste albusurile batute cu siropul.
Se adauga faina in ploaie si se amesteca.
Se tapeteaza tava de marime medie si se baga la cuptorul incalzit in prealabil.
Se lasa sa se raceasca dupa coacere.
Sirop:
-1 cana mare zahar
-400 ml apa
-esente
-zeama 1 compot ananas
Se fierbe apa cu zaharul si cand se raceste se adauga esentele si zeama de compot.
Se toarna peste blat.
Crema:
-500gr lapte
-5 linguri faina
-4 oua
-1 cana mare zahar
-zeama si coaja de la lamaie
Se pun 400 ml lapte la fiert si cand da in clocot adaugam restul de 100 ml lapte amestecat cu zaharul,galbenusurile si faina.Lamaia se pune la sfarsit ca sa nu se taie crema.
Albusurile se bat spuma si se pun in crema impreuna cu 100 gr unt.
Peste blatul insiropat se pun bucatile de ananas ,crema si frisca(facultativ).
marți, 9 februarie 2010
Inghetata indiana
Ingrediente:
(pentru 8 persoane)
- 1,5 litri de lapte
- 8 seminte de cardamom
- 4 linguri de zahar pudra
- 20 g de migdale sfaramate
- 20 g de fistic
Mod de preparare:
Se pune laptele si cardamomul intr-o oala cu fundul gros.
Cand incepe sa fiarba, se da focul mic si se lasa la fiert, amestecand des, pana ce scade cam o treime (trebuie sa ramana un litru de lapte).
Amestecati continuu ca sa nu se prinda laptele.
Adaugati zaharul si fierbeti inca 2-3 minute.
Scoateti semintele de cardamom si adaugati fructele uscate.
Rasturnati continutul intr-un vas , acoperiti si lasati la congelat o ora.
Scoateti din congelator si amestecati bine.
Puneti din nou la congelator si repetati aceasta operatiune de doua ori.
Puneti hartie de copt sau ulei pe fundul a sase forme (250ml). Puneti preparatul in forme si congelati o noapte intreaga.
Serviti dupa ce ati scos inghetata din forme
luni, 8 februarie 2010
Prajitura cu bezea
Ingrediente:
-8 oua
-8 linguri nuca macinata
-4 linguri faina
-4 linguri apa
Mod de preparare:
Se separa abusurile si se bat spuma ,se adauga 4 galbenusuri ,8 linguri nuca,4 linguri faina si 4 linguri apa.
Se fac 3 foi.
Se coc pe dosul tavii.
Crema:
-4 galbenusuri
-1 lingura apa
-150 gr zahar
Se fierb pe aburi.
Cand se raceste se adauga o jumatate pachet unt.
Separat se caramelizeaza 12 linguri de zahar care se intind pe primele 2 foi.
Se aseaza prima foaie caramelizata,crema-foaie caramelizata,crema-foaie,crema.
-8 oua
-8 linguri nuca macinata
-4 linguri faina
-4 linguri apa
Mod de preparare:
Se separa abusurile si se bat spuma ,se adauga 4 galbenusuri ,8 linguri nuca,4 linguri faina si 4 linguri apa.
Se fac 3 foi.
Se coc pe dosul tavii.
Crema:
-4 galbenusuri
-1 lingura apa
-150 gr zahar
Se fierb pe aburi.
Cand se raceste se adauga o jumatate pachet unt.
Separat se caramelizeaza 12 linguri de zahar care se intind pe primele 2 foi.
Se aseaza prima foaie caramelizata,crema-foaie caramelizata,crema-foaie,crema.
duminică, 7 februarie 2010
Tocana de legume
Ingrediente:
-2 kg ceapa tocate marunt
-10 morcovi taiati patratele sau rondele(se toaca cum ii place fiecaruia-mie imi plac tocati marunt)
-3 kg ardei gras si capia tocate marunt
-6 vinete curatate(necoapte)
-5 kg rosii decojite si taiate mai mari
-750ml-1l ulei(depinde cat de mari se pun legumele)
-sare dupa gust
Mod de preparare:
Se pune uleiul,ceapa,morcovii,ardeiul,vinetele(taiate cubulete ,presarate cu sare pana lasa apa) si rosiile.
Se sareaza mai spre final dupa gust.
Pentru orice siguranta se sterilizeaza.
E grozava pe paine si chiar ca adaos la mancare.
Pofta mare.
-2 kg ceapa tocate marunt
-10 morcovi taiati patratele sau rondele(se toaca cum ii place fiecaruia-mie imi plac tocati marunt)
-3 kg ardei gras si capia tocate marunt
-6 vinete curatate(necoapte)
-5 kg rosii decojite si taiate mai mari
-750ml-1l ulei(depinde cat de mari se pun legumele)
-sare dupa gust
Mod de preparare:
Se pune uleiul,ceapa,morcovii,ardeiul,vinetele(taiate cubulete ,presarate cu sare pana lasa apa) si rosiile.
Se sareaza mai spre final dupa gust.
Pentru orice siguranta se sterilizeaza.
E grozava pe paine si chiar ca adaos la mancare.
Pofta mare.
miercuri, 3 februarie 2010
Fasole batuta
Ingrediente:
-fasole uscata
-ulei
-usturoi
-sare
-1 ceapa
-1 morcov
-1 ardei(gras sau capia)
-1 pastarnac,1 telina(facultativ)
Se pune la fiert fasolea(la 1 farfurie fasole nefiarta rezulta 3 farfurii fasole fiarta)in apa.
Se arunca prima apa in care a fiert fasolea(se poate repeta de cate ori se vrea)si se pune iarasi la fiert cu alta apa (calda ),ceapa intreaga,ardei morcov,telina si pastarnacul.
Cand incepe sa fiarba se pune un praf de sare si se lasa la fiert pana se inmoaie toate ingredientele.
Se scot legumele.Se poate folosi morcovul in fasolea data prin robot.
Fasolea se da prin robot sau masina de tocat,se amesteca cu putina zeama in care a fiert,putin ulei,1-2 catei usturoi zdrobiti si se potriveste de sare.
Prajeala:
-2-3 cepe tocate julienne
-1 catel usturoi
-putina pasta tomate dulce
-ulei
Se freaca ceapa si usturoiul (tocate) cu sare(nu prea multa sa nu iese prea sarata)si se pune intr-un vas(de preferinta tuci sau teflon)la foc mic amestecandu-se din cand in cand sa nu se arda.
Cand prinde putina culoare se adauga cate putina apa pana se inmoaie.
Se adauga uleiul si la sfarsit pasta.
Se adauga peste fasolea rece.
luni, 1 februarie 2010
Eclere 1
Ingrediente:
-6 oua
-1 cana apa
-1/2 cana ulei
-1 cana faina
-praf sare
Mod de preparare:
Se pune pe foc apa, ueiul ,sarea si cand fierb se rastoarna in ele faina.
Se ia de pe foc ,se amesteca, se pun ouale unul cate unul amestecand dupa fiecare.
Se pune compozitia cu lingurita sau cu punga in tava neunsa ,sub forma dorita ,se lasa la cuptor 30-40 minute .
Nu se deschide usa cuptorului in primele 25 minute la foc mare.
Se scot ,se lasa la racit si se umplucu crema.
Crema:
-2 pachete budinca vanilie
Glazura:
-4 cuburi de ciocolata de menaj topita putin la foc cu 1 lingura apa sau lapte(sau bain-marie) .
Nectar de fructe
Ingrediente:
-5 kg fructe(piersici,caise,mere,struguri,prune-tot felul de fructe care sunt zemoase)
-apa
-zahar
Mod de preparare:
Se dau fructele prin storcatorul de fructe.
Eu le dau chiar si de 2 ori(miezul rezultat stoarcerii de prima data).
Se pune sucul rezultat prin stoarcere la fiert cu o cantitate de apa dubla decat zeama de fructe.
Se lasa sa dea un clocot si se adauga zahar dupa gust.
Se mai da un clocot si apoi se toarna in sticlele spalate si uscate.
Se pun la sterilizat intr-o oala cu apa pe foc cca 20 minute dupa primul clocot.
Sticlele trebuie sa aiba capace bine inchise.
Eu folosesc sticle de nectar din comert de 330 ml.
Pentru cine vrea nectarul mai gros pune mai putina apa sau daca se vrea mai apos se pune mai multa apa.
E delicios si sanatos.
-5 kg fructe(piersici,caise,mere,struguri,prune-tot felul de fructe care sunt zemoase)
-apa
-zahar
Mod de preparare:
Se dau fructele prin storcatorul de fructe.
Eu le dau chiar si de 2 ori(miezul rezultat stoarcerii de prima data).
Se pune sucul rezultat prin stoarcere la fiert cu o cantitate de apa dubla decat zeama de fructe.
Se lasa sa dea un clocot si se adauga zahar dupa gust.
Se mai da un clocot si apoi se toarna in sticlele spalate si uscate.
Se pun la sterilizat intr-o oala cu apa pe foc cca 20 minute dupa primul clocot.
Sticlele trebuie sa aiba capace bine inchise.
Eu folosesc sticle de nectar din comert de 330 ml.
Pentru cine vrea nectarul mai gros pune mai putina apa sau daca se vrea mai apos se pune mai multa apa.
E delicios si sanatos.