joi, 2 septembrie 2010

Karniarik-vinete umplute














Ingrediente:

 9 vinete mici
 jumatate kg carne tocata
 1 ceapa mare
 2 ardei grasi
 3 catei de usturoi
 patrunjel
 sare, piper




Vinetele se curata de coaja -o fasie da, una nu, se scufunda in apa in care se pune 1 lingurita de sare, se lasa 15 minute in apa cu sare.
Se scot, se sterg cu un servetel presand usor, apoi se calesc in ulei, nu foarte mult, doar cat sa se inmoaie dar fara sa se prajeasca.
Se pun intr-o tava neunsa.
Carnea tocata se caleste in tigaia in care s-au prajit vinetele ( daca vi se pare ca e prea mult ulei, mai scurgeti din el ).
Ceapa , ardeii si usturoiul se toaca marunt,rosia la fel,si se adauga peste carne .
Invartim cu lingura prin tigaie pana cand ceapa devine aurie.
Se adauga patrunjel tocat marunt ,sare,piper.
Despicam vinetele cu o lingura,le umplem cu compozitia de carne tocata.
In tava cu vinetele umplute se va pune apa , usor, pe margine, pana ajunge aproape de jumatatea vinetelor, deci sa nu atinga umplutura.
Tava se baga la cuptor pentru 20-25 min pana se rumenesc vinetele deasupra.

Zarzavat de ciorbita pentru iarna

































Ingrediente:

-4 kg ceapa
-2 kg morcovi
-1 kg radacina pastarnac
-1 kg radacina telina
-1 kg dovlecei
-1 kg ardei capia
-1 kg ardei gras
-5 kg rosii
-1l ulei
-sare dupa gust

Mod de preparare:

Se curata toate ingredintele si se toaca marunt cu robotul( sau se dau prin masina de tocat carne).
Se pune uleiul intr-o cratita mare(eu le fac in tuci de 20 kg),se adauga ceapa si morcovul,ardeiul,si restul ingredientelor cu exceptia rosiilor care se pun dupa ce dau cateva clocote radacinoasele.

Se toarna in borcane si se sterilizeaza.

Gogosari grecesti

















Ingrediente:

-5 kg gogosari,
-zahar,
-ulei,
-otet,
-sare,
-radacina de hrean,
-foi de dafin,
-boabe de piper, boabe de enibahar si boabe de mustar

Mod de preparare: 

Se spala si se curata gogosarii.
Se taie in 4.
Se aseaza gogosarii in tava de aragaz unsa cu ulei.
In fiecare gogosar se adauga:
-o lingura otet
-o lingura ulei
-o lingurita zahar
-un varf de lingurita sare

Se da tava cu gogosari la cuptor pentru 35-40 minute,apoi se aseaza in borcane,se adauga zeama lasata de gogosari in tava, o radacina de hrean, boabe de piper, de enibahar si cateva boabe de mustar, foaie de dafin.
Se pun capacele la borcane si se invelesc in paturi pana a 2a zi.
Se pun la rece.

Gogosari bulgaresti




































Ingrediente 1 borcan 800 gr:
-gogosari
-4 linguri otet Bachus 9grade acetice
-1 lingurita
-3 lingurite  zahar
-foi dafin,boabe piper,boabe mustar,marar uscat
-morcovi rondele
-ceapa solzisori
-usturoi feliute-facultativ
-apa

Mod de preparare:

Se spala gogosarii,se curata si se taie in 4.
Se spala borcanele si se aseaza gogosarii in fiecare borcan(800 gr).
Se adauga 4 linguri otet,2 lingurite sare,3 lingurite  zahar.
Se pun si condimentele,legumele(cate 2 -3 rondele din fiecare).
Se umple borcanul cu apa.
Se pun la sterilizat pana isi schimba gogosarii putin culoarea.Nu se tin foarte mult la sterilizat,cca 5-10 minute dupa primul clocot.