miercuri, 30 noiembrie 2011

Musaka



Ingrediente:

-1,250 kg de vinete
-750 gr carne tocată
-2 cepe tocate
-450 gr roşii coapte
-patrunjel, fin tocat
-1/4 cana rasa branza (opţional)
-ulei
-Sare
-Piper
-sos Bechamel

Mod de preparare:

Într-o cratiţă se pune uleiul, se adaugă ceapa şi se pune la foc mic.
Apoi se adaugă carne tocată şi se amestecă până se omogenizeaza. Adauga rosiile si niste apa si lasati sa fiarba.
Se spală vinetele şi ştergeţi bine.
Se taie în felii nu prea subtiri si se prajesc(se pun în strecurătoare pentru a elimina excesul de ulei).
 Apoi se pune sare şi piper şi se toarnă jumătate din cantitate într-o tigaie.
 Se toarna peste carne (şi brânză), şi restul de vinete.
În cele din urmă adaugă sos.
Coaceţi 40 de minute în cuptor moderat.

Sos Bechamel

Ingrediente:

-1 cană făină
-4 cană de lapte
-1 ceasca supa legume scurtarea sau unt
-1 cană rasă cascaval ras
-2 oua
-Sare
-Piper
-Nucşoară

Se încălzeşte laptele (fără fierbere)
Aşezaţi grăsimea ( untul), în tigaie la foc mic,se ia de pe foc, se adauga faina. 
Se va amesteca pana se ingroase.
Se toarnă laptele (incalzit) şi se amestecă pana se omogenizeaza.
Se da un clocot la foc mic.
Se lasa sa se raceasca putin.
Se adaugă ouăle şi se amestecă împreună cu celelalte.

Sosul ar trebui să fie suficient de lichid pentru a-l putea turna cuptor.
 Dacă vom vedea că acesta devine prea gros adăugam mai mult lapte.

duminică, 27 noiembrie 2011

Tortilla



Ingrediente:

-2 cani de faina
-3 linguri untura sau unt
-1/ 2 linguriţă de sare
-un varf lingurita praf de copt(sau deloc)
-1 cană cu apă caldă

Preparare:

Se amesteca faina, praful de copt, sarea si untul pana cand se omogenizeaza.
Se adauga incet apa pana cand se formeaza un aluat destul de moale.
 Se framanta 5 min.
 Se portioneaza in 10 portii pt tortillas mici si 6 pt tortillas mari. 
Se intinde de cca 1 deget grosime.
Se pun intr-o tigaie incalzita fara ulei.
Se poate servi umpluta cu diverse combinatii.
A se vedea la preparate mexicane.

Blat de ciocolata

Ingrediente:

-250 gr ciocolata neagra , topita la bain marie si semiracita,
-250 gr unt,
-200 gr zahar ( eu am pus 180 gr)
-4 oua mari ,
-70 gr faina.

Preparare:

Untul cu zaharul se mixeaza 4 minute; se adauga pe rand cele 4 oua amestecandu-se dupa fiecare,apoi se pune faina si ciocolata topita si semiracita.
Se toarna in forma tapetata si se da cca 30-40 minute, in cuptorul preincalzit, la 140-150 grade.
Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Trufe


Ingrediente:

-400 gr ciocolata neagra,
-100 gr unt,
-o cescuta cafea gata preparata,
-1 galbenus ou

Prepararea:

Se pune ciocolata cu untul la topit si cu cafeaua.
Cand se omogenizeaza compozitia,se ia de pe foc si se adauga un galbenus.
Se amesteca si se lasa la racit atat cat sa poata fi modelate.Se fac bilute din ele si se dau prin cacao.

Tort de ciocolata

Ingrediente blat:

-250 gr unt
-200 gr zahar
- 250 gr ciocolata neagra
-6 oua
-4 linguri rase faina
-2 linguri amidon

Preparare:

Sepune pe bain- marie ciocolata cu untul pana se topesc.
Se lasa sa se raceasca si se adauga 6 galbenusuri,se pune faina si amidonul.
Se bat spuma albusurile si se adauga peste restul compozitiei amestecandu-se de jos in sus pana la omogenizare.
Se tapeteaza o tava mai micuta si se baga la cuptorul incalzit in prealabil la foc mediu.
Se scoate din cuptor dupa cca 30-35 minute.
Se orneaza cu frisca,ciocolata topita sau cu ce doreste fiecare.

Akki Roti




Ingrediente: 

-2 cani făină de orez
- 1 / 2 cana ceapa tocata
- ardei iuti verzi tocati(dupa gustul fiecaruia)
-½ ceasca nucă de cocos rasa proaspat
- 2 linguri frunze tocate coriandru (kothumbari soppu)
-1 lingurita seminte de chimion (jeera)
-½ lingurita curcumă pulbere(se poate inlocui cu ghimbir/sofran)
- 1 lingurita boia iute(opţional)
- ulei pentru prăjire
- Sare dupa gust
-1 canuta apa

Preparare:

Se amestecă toate ingredientele cu putin ulei în apă fierbinte cu o spatula. 
Se framinta bine pentru a face aluat moale.
Se lasa sa se raceasca sa le putem modela cu mana.
Se pune ulei pe masa de luru si se fac bile cat o lamaie.
Se intinde una cate una cam de marimea unei farfurii mari(cat tigaia in care le prajiti) .
Se încălzeşte o tigaie si se unge cu ulei.
Prajiti bine pe ambele părţi până la maro auriu. 
Se repetă acelaşi lucru cu aluatul rămas.
Ragi Rotti poate fi făcută cu aceeaşi procedură prin înlocuirea făină de orez cu făină de ragi.
Legume integrate cum ar fi morcovi si varza pot fi, de asemenea, adăugate în aluat.

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Spicy Peanut Chicken Stir-Fry











Reteta se bazează pe vasul chinezesc clasic, Kung Pao de pui.Folosim dovlecelul şi ardeii aici, dar aproape orice legume va lucra în această reţetă.

Ingrediente:

- 1 piept pui taiat cubulete
- 2 linguri de vin alb,
- 2 linguri sos de soia,
- 2 lingura zahar brun,
- 1 / 2 cana supa de pui
- 2 lingurite ketchup
- 1 lingura ulei de susan
- 1 lingură pastă de chili asiatice (sambal)
- 1 lingura otet alb
- 2 linguri de oţet de orez
- 4 cepe verzi, tocate, separate frunzele de partea alba
- 3 catei de usturoi tocat
- 1 lingura de ulei vegetal(masline,floarea soarelui)
- 2 cani de dovlecel tocat
-1 cană de ardei roşu tocat
- 1/ 2 cana jumatati arahide sarate si prăjite,
- 1 lingura amidon de porumb, dizolvat în 2 linguri apă
- 4 căni orez alb fiert

Pregătirea:

Se pune 1 lingura de vin, 1 lingura de sos de soia, si 1 lingura de zahar brun pentru un bol.
 Adaugati carnea de pui şi se amestecă bine. 
Acoperiti si bagati la frigider pentru aproximativ 30 de minute.

Într-un alt castron mic combinati supa de pui, ketchup, ulei de susan, pastă de chili, oţeturile,partea alba a cepei si usturoiul.

Se incalzeste tigaia la foc mare.
 Adaugati uleiul vegetal şi atunci când începe să "sfaraie", se adauga bucatile de pui. 
Se amestecă pentru aproximativ 4 minute.
 Adauga dovlecelul si ardei gras rosu. 
Se amestecă până când legumele încep doar sa luceasca . 
Adăugaţi amestecul de sos si se tine timp de 3 minutepe foc, sau până când carnea de pui şi legumele sunt fierte.

Se pune amidonul de porumb, care va îngroşa sosul de repede. Opriţi focul, şi se adaugă alunele şi restul de ceapa verde. 
Se mai adauga sos de chili după cum este necesar.
 Serviti fierbinte peste orez.

Varza murata

Se aleg verze indesate si cu frunza subtire, culese tarziu, la sfarsitul lui octombrie .
Se depoziteaza verzele inca 1 saptamana, acoperite sa nu le vada soarele, intr-un loc racoros.
Se curata verzele: se indeparteaza frunzele exterioare verzi sau vestejite, se curata cotorul si se taie frunzele care sunt atacate de purici.
Se indeasa verzele in butoi, cat mai compact cu cotorul in sus.
In butoi se mai pune hrean, marar uscat, porumb, o gutuie taiata in sferturi si facultativ 1 sfecla rosie(da o culoare extraordinara apei care va deveni zeama). 
Deasupra verzelor se pun cateva scandurele, marar uscat, crengute de visin(facultativ), care sa tina verzele sub saramura.

Se pregateste saramura: la 1 l de apa se pun 40g de sare; se dizolva sarea, la nevoie putem incalzi usor oala cu saramura, pe foc.
Peste cca o saptamana incepe sa se vanture varza.
Odata dat la rece, butoiul cu varza murata nu necesita atentie deosebita decat pentru indepartarea stratului de floare care apare la suprafata. 
Daca temperatura este prea ridicata, sau cand moarea (zeama de varza murata) devine vascoasa, este necesar sa vanturam varza.
Anul acesta(2011)am pus la indemnul unei prietene Vinobran(se gaseste in targuri/ magazine)sau conservant.
Nu mai iese absolut nimic deasupra.

Mango Kulfi-inghetata indiana



















Mango Kulfi - Aromatizata cu pulpa de mango şi şofranul care îi conferă o minunata culoarea lamaie- portocalie, acest desert este gata in cel mai scurt timp, şi arată elegant pentru oaspetii tai.Serveste-l pe pop-stick-uri sau il poti servi simplu ca inghetata. Acoperiti cu fistic tocat daca doriti.

Ingrediente

-3 cani mari smântână de frisca
-1 cana lapte integral
-1 cană pastă de mango(sau mango pasat)
-un varf de cutit de sofran - dizolvat in 2 linguri de lapte cald
-3 / 4 cana de zahar (daca este necesar,daca pulpa nu este suficient de dulce)
-vârf de cuţit de sare

Preparare:

Se pune smantana si laptele la fiert într-o cratiţă mare mare la foc mare, amestecand ocazional. 
Reduceti focul la mic si gatiti la foc mic, amestecand frecvent, pentru aproximativ 1 oră, până când amestecul este redus cu aproximativ o treime si este îngroşat.

Se adauga mango, zahărul şi sarea deja amestecate peste crema.
 Se amesteca continuu pe foc mic, până când zahărul se dizolvă, nu se fierbe.
Se adauga şofranul dizolvat şi se amestecă.

Se ia de pe foc si se lasa la racit.
Împărţiţi kulfi in 4 portii,chiar in pahare plastic de unica folosinta.
Acoperiti bine cu folie şi se da la inghetat timp de cel puţin 8 ore, până la intarire .
Se decoreaza cu fistic tocat, dacă doriţi.
Kulfi Mango delicios este gata să uimeasca invitatii dumneavoastra!