luni, 22 noiembrie 2010

Rulada cu sunca


















Ingrediente:

-6 oua
-200 gr sunca presata
-500 gr branza vaci
-1 ardei gras rosu
-100 ml supa legume
-250 gr legume congelate(mazare,fasole verde,porumb)
-100 gr maioneza
-2 plicuri gelatina
-1 cub unt
-sare,piper

Mod de preparare:

Se fierb ouale tari,se curata si se lasa sa se raceasca.
Se soteaza legumele congelate in unt,se ia cratita de pe foc si se adauga sunca taiata cubulete,ceapa tocata marunt si ardeiul gras taiat cuburi.
Branza se mixeaza cu maioneza si se toarna peste ea legumele sotate.
Se pune gelatina la inmuiatin supa de legume,se aseaza pe foc sa se dizolve si se toarna peste compozitia de branza si legume.
Se condimenteaza cu sare,piper si se omogenizeaza incet.
Se aseaza o folie de plastic pe o planseta ,se intinde compozitia de branza ,ouale intregi si se ruleaza strans.
Se da la rece cateva ore si se serveste taiata felii.

Oua umplute cu somon

Ingrediente:

-6 oua fierte tari
-150 gr telemea oaie
-2 linguri smantana
-2-3 codite ceapa verde

Pentru crema de somon:

-150 gr somon afumat
-100 gr unt
-1 lingura zeama lamaie
-piper macinat

Pentru decor:

-frunze de salata verde
-patrunjel verde
-4-5 ridichii

Mod de preparare:

Se curata ouale si se taie jumatati pe orizontala.
Se scot galbenusurile si se amesteca cu telemeaua de oaie si smantana.Se adauga ceapa tocata marunt si se amesteca bine.
Separat se mixeaza somonul taiat marunt cu untul moale,zeama de lamaie si se condimenteaza cu piper macinat.
Cu ajutorul unui pos,umpli albusurile cu crema de somon si cu cea de branza,asezi ouale pe un platou tapett cu frunze de salata verde si decorezi cu felii de ridichii si patrunjel.

Cuiburi cu branza



















Ingrediente:

-5 oua fierte tari
-300 gr branza de vaci cremoasa
-100 gr telemea oaie
-150 gr cascaval
-100 gr salam subtire uscat
-1 legatura ceapa verde
-5 rosii cherry
-2 castraveti murati
-boia dulce
-piper macinat

Mod de preparare:

Se curata ouale de coaja,se taie in doua ,pe orizontala.
Se scot galbenusurile cu grija si se freaca cu crema de branza ,telemeaua de oi rasa fin si se condimenteeaza cu piper macinat.
Se umplu jumatatile de albus cu compozitia preparata ,se adauga felii subtiri de salam,cate o jumatate de rosie cherry,ceapa verde taiata bucatele ,cubulete de cascaval,felii de castravete murat si se presara boia dulce.

Arici veseli
















Ingrediente:

-6 oua fierte tari
-100 gr piept pui fiert
-100 ml ulei
-1 linguta mustar
-1 lingura zeama lamaie
-sare,piper

Decor:
-2 legaturi ceapa verde(frunze)
-1 ardei gras rosu
-salata verde

Mod de preparare:

Se curata ouale de coaja ,se taie pe orizontala si se scoate cu grija galbenusurile ,fara sa se rupa albusurile.
Se mixeaza galbenusurile cu uleiul , adaugat treptat,se pune mustarul,zeama de lamaie si pieptul de pui taiat foarte marunt.Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Se umplu albusurile cu compozitia preparata ,se aseaza ouale umplute pe un platou tapetat cu frunze de salata verde si felii de ardei gras .Se decoreaza fiecare ou cu frunze de ceapa verde,imitand tepii de arici.Se insufletesc aricii cu cubulete de ardei rosu pentru ochi si o bucatica de ceapa verde pentru nas.

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Coliva



























Ingrediente:

-1 kg arpacas
-cca 750 gr zahar
-un praf sare
-500gr-1kg samburi nuca
-5-6 lingurite scortisoara
-esenta de rom si de vanilie
-coaja lamaie
-biscuiti rasi
-cacao
-zahar pudra


Mod de preparare:

Se spala arpacasul in 9 ape( cine prepara coliva pt parastas(pomana)),se pune la fiert cu apa si cu praful de sare.
Dupa ce a fiert mai mult de jumate si infloreste,se adauga zaharul pana se fierbe definitiv.
Coliva trebuie sa nu fie tare.
Trebuie avut in vedere sa ramana putin apoasa pentru ca se adauga nuca si biscuiti.
Se lasa la racit.
Se adauga nuca macinata ,esentele,scortisoara,coaja de lamaie.
Se amesteca.
Daca e prea moale ,se adauga biscuiti rasi.
Se aseaza pe platou si se orneaza.