Ingrediente:
-5 kg gogosari
-1 l otet
-500 gr zahar
-sare dupa gust
-condimente pentru muraturi
Mod de preparare:
Se curata gogosarii si se taie sferturi.
Se pune otetul cu restul ingredientelor la fiert si se pun gogosarii la oparit pana devin sticlosi(foarte putin ca se inmoaie daca ii tineti prea mult).
Se scot ,se aseaza in borcanele deja pregatite si se adauga otetul in care i-ati oparit peste ei pana la umplerea borcanului.
Gogosarii se aseaza in borcane fierbinti.
Nu necesita sterilizare.
sâmbătă, 2 octombrie 2010
Varza murata
Se aleg verze indesate si cu frunza subtire, culese tarziu, la sfarsitul lui octombrie .
Se depoziteaza verzele inca 1 saptamana, acoperite sa nu le vada soarele, intr-un loc racoros.
Se curata verzele: se indeparteaza frunzele exterioare verzi sau vestejite, se curata cotorul si se taie frunzele care sunt atacate de purici.
Se indeasa verzele in butoi, cat mai compact cu cotorul in sus.
In butoi se mai pune hrean, marar uscat, porumb, o gutuie taiata in sferturi si facultativ 1 sfecla rosie(da o culoare extraordinara apei care va deveni zeama). Deasupra verzelor se pun cateva scandurele, marar uscat, crengute de visin(facultativ), care sa tina verzele sub saramura.
Se pregateste saramura: la 1 l de apa se pun 40g de sare; se dizolva sarea, la nevoie putem incalzi usor oala cu saramura, pe foc.
Peste cca o saptamana incepe sa se vanture varza.
Odata dat la rece, butoiul cu varza murata nu necesita atentie deosebita decat pentru indepartarea stratului de floare care apare la suprafata. Daca temperatura este prea ridicata, sau cand moarea (zeama de varza murata) devine vascoasa, este necesar sa vanturam varza.
Anul acesta(2011)am pus la indemnul unei prietene Vinobran(se gaseste in targuri/ magazine)sau conservant.Nu mai iese absolut nimic deasupra.
Se depoziteaza verzele inca 1 saptamana, acoperite sa nu le vada soarele, intr-un loc racoros.
Se curata verzele: se indeparteaza frunzele exterioare verzi sau vestejite, se curata cotorul si se taie frunzele care sunt atacate de purici.
Se indeasa verzele in butoi, cat mai compact cu cotorul in sus.
In butoi se mai pune hrean, marar uscat, porumb, o gutuie taiata in sferturi si facultativ 1 sfecla rosie(da o culoare extraordinara apei care va deveni zeama). Deasupra verzelor se pun cateva scandurele, marar uscat, crengute de visin(facultativ), care sa tina verzele sub saramura.
Se pregateste saramura: la 1 l de apa se pun 40g de sare; se dizolva sarea, la nevoie putem incalzi usor oala cu saramura, pe foc.
Peste cca o saptamana incepe sa se vanture varza.
Odata dat la rece, butoiul cu varza murata nu necesita atentie deosebita decat pentru indepartarea stratului de floare care apare la suprafata. Daca temperatura este prea ridicata, sau cand moarea (zeama de varza murata) devine vascoasa, este necesar sa vanturam varza.
Anul acesta(2011)am pus la indemnul unei prietene Vinobran(se gaseste in targuri/ magazine)sau conservant.Nu mai iese absolut nimic deasupra.
Tocanita de rosii
Ingrediente:
-1 kg usturoi
-4 kg ceapa
-1 kg ardei capia amestecat cu gogosari si ardei gras
-10-15 kg rosii
-3 kg morcovi(optional)
-1 l ulei
-sare dupa gust
Mod de preparare:
Se curata ceapa,se taie marunt cu robotul sau se da prin masina de tocat,se pune la calit.
Se curata si se stropseste usturoiul cu aparatul,nu trebuie tocat.
Se adauga peste ceapa.
Se adauga morcovii daca vreti tocanita mai dulcica,nu acrisoara.
Se adauga ardeiul care a trecut prin acelasi proces ca si ceapa.
Se adauga rosiile oparite si depielitate taiate cu mana bucati mai mici.
Spre final se adauga si sarea.
Se pune la borcane si se sterilizeaza cca 20 minute dupa primul clocot.
E minunata pentru:tocanite,sarmale,sosuri,paste,orice mancare preparata cu ce contine tocanita.
Cantitatile nu sunt batute in cuie.
Castraveti bulgaresti
Ingrediente:
-castraveti cornison
-morcovi rondele,ceapa solzisori,catei usturoi
-3-4(daca va plac mai acrii se pun 4) linguri otet(de 9 grade acetice)
-2-3 lingurite zahar(daca va plac mai dulci se pun 3)
-1 lingurita sare
-amestec pentru muraturi(piper,seminte mustar ,etc)
-foi dafin,marar uscat
Mod de preparare:
Se aseaza castravetii spalati si restul legumelor in borcane.
Se adauga condimentele,zaharul,sarea, otetul ,se umplu borcanele cu apa ,se pun capacele si se pun la sterilizat.
Timpul pentru sterilizare este mai scurt ca la restul muraturilor.
Se lasa doar pana incep sa isi schimbe castravetii culoarea.
Se lasa in cratita pt sterilizat pana la racire sau se scot si se invelesc intr-o patura.Chiar daca se formeaza bule de aer in interiorul borcanului,nu fierb.
La camara cu ei.
Castraveti bulgaresti
Ingrediente:
-castraveti cornison
-morcovi rondele,ceapa solzisori,catei usturoi
-3-4(daca va plac mai acrii se pun 4) linguri otet(de 9 grade acetice)
-2-3 lingurite zahar(daca va plac mai dulci se pun 3)
-1 lingurita sare
-amestec pentru muraturi(piper,seminte mustar ,etc)
-foi dafin,marar uscat
Mod de preparare:
Se aseaza castravetii spalati si restul legumelor in borcane.
Se adauga condimentele,zaharul,sarea, otetul ,se umplu borcanele cu apa ,se pun capacele si se pun la sterilizat.
Timpul pentru sterilizare este mai scurt ca la restul muraturilor.
Se lasa doar pana incep sa isi schimbe castravetii culoarea.
Se lasa in cratita pt sterilizat pana la racire sau se scot si se invelesc intr-o patura.Chiar daca se formeaza bule de aer in interiorul borcanului,nu fierb.
La camara cu ei.
Castraveti bulgaresti
Ingrediente:
-castraveti cornison
-morcovi rondele,ceapa solzisori,catei usturoi
-3-4(daca va plac mai acrii se pun 4) linguri otet(de 9 grade acetice)
-2-3 lingurite zahar(daca va plac mai dulci se pun 3)
-1 lingurita sare
-amestec pentru muraturi(piper,seminte mustar ,etc)
-foi dafin,marar uscat
Mod de preparare:
Se aseaza castravetii spalati si restul legumelor in borcane.
Se adauga condimentele,zaharul,sarea, otetul ,se umplu borcanele cu apa ,se pun capacele si se pun la sterilizat.
Timpul pentru sterilizare este mai scurt ca la restul muraturilor.
Se lasa doar pana incep sa isi schimbe castravetii culoarea.
Se lasa in cratita pt sterilizat pana la racire sau se scot si se invelesc intr-o patura.Chiar daca se formeaza bule de aer in interiorul borcanului,nu fierb.
La camara cu ei.
Fasole verde pentru iarna
Ingrediente:
-5 kg fasole verde(de preferat fideluta)
-2 kg ceapa
-1 kg ardei gras
-1/2 morcovi(optional)
-3 kg rosii(sau dupa gust)
-1/2 kg ulei
-foi dafin,marar,cimbru
-2 capatani usturoi
-sare dupa gust
Mod de preparare:
Se curata si se taie fasolea in doua pe lungime si in 3-4 pe latime(ca la mancare).
Se toaca restul legumelor marunt(prin masina sau prin robot) cu exceptia usturoiului.
Se caleste ceapa,usturoiul,morcovul ,se adauga ardeiul,,fasolea pe care o oparim in prealabil.
Se adauga foaia de dafin si cimbrul(eu pun cu tulpina cu tot si la sfarsit il scot)
Se toarna apa cat sa o acopere.
Se lasa la fiert cca 20 minute, apoi se adauga rosiile tocate marunt.
Se lasa sa fiarba pana se inmoaie legumele,apoi se pune mararul tocat marunt .
Se pune in borcane si se sterilizeaza timp de 15 minute dupa primul clocot.