Ingrediente pentru o paine cat tava de cozonac:
-750 gr faina alba(ungureasca de preferat)
-1/2 jumatate cub drojdie proaspata
-1 lingurita rasa de sare
-4 linguri ulei
-cca 1 castron micut cu apa
-ou pentru uns painea(facultativ)
Mod de preparare:
Se amesteca faina ,sarea cu drojdia deja dizolvata in apa calda.
Dupa ce se amesteca toate ingredientelecat sa nu aiba cocoloase, se adauga uleiul,se mai framanta putin si se lasa la crescut.
Nu trebuie sa se framante prea mult.
Nu e necesar.
Aluatul nu trebuie sa fie nici moale nici tare.
Putin mai moale decat cel de cozonac.
Indiferent cat de moale faceti coca,painea tot va reuseste.
Mai bine sa fie mai moale decat prea tare.
Cu cat se lasa la crescut mai mult cu atat painea iese mai pufoasa.Sa se dubleze ca volum in vas.
Se aprinde cuptorul sa se incinte.
Painea se poate face impletita sau orice forma vrem noi....sa ii presaram deasupra mac,susan,nuci ,etc.
Se poate spoi cu ou pentru frumusete.
Se tapeteaza o tava de cozonac cu putin ulei si putina faina .
Dupa ce painea a crescut(cca 20 minute) in vasul in care am framantat-o( inca jumatate din cat am lasat-o), se ia si se pune in tava.
Se mai lasa in tava la crescut inca 10 minute,se unge cu ou si se pune la cuptor, la foc mare.
Dupa cca 20 minute ii dam la foc potrivit sa se rumeneasca.
Cand e gata painea trebuie sa se dezlipeasca de marginile tavii sau sa se vada ca e rumenita deasupra si pe margini(in acest moment se poate umbla la cuptor pentru a verifica de voie).
Se scoate painea de la cuptor si din tava si se aseaza intr-o dunga pe o tava pana se raceste.
A nu se taia cu cutitul pana nu se raceste.
Se poate manca si calda daca rupeti din ea.
Eu am facut dintr-o cantitate de 1,5kg faina- 2 paini :una coapta in tava de chec si una coapta in tava de cozonac.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu